„V letech 1965 až 1992 byl průměr počtu onemocnění o polovinu nižší než v letech 1993 až 2011, kdy je přes 600 infekcí ročně,“ uvedl vedoucí lékař Očkovacího centra na poliklinice v Ostravě-Hrabůvce Rastislav Maďar.

Kusadla klíštěte pod mikroskopem
Autor: Foto scom
Hlavním důvodem nárůstu je podle Maďara to, že lidé tráví více času v přírodě, věnují se turistice, jízdě na kole či zahrádkaření. Příležitostí k nákaze tím přibylo. Klíšťat je dlouhodobě zhruba stejně, přiblížila se ale městům. Dřív nebyla v okolí měst s výjimkou jižních Čech a Opavska, nyní jsou běžně v městských parcích či na dětských pískovištích.

„Nejvíc jsou nákazou ohroženi chalupáři, chataři, zahrádkáři, sběrači hub a lesních plodů, cyklisté, rybáři, golfisté a také majitelé psů a venkovních koček,“ upozornil Maďar.

Zajímavá souvislost byla podle něj zjištěna v oblastech, kde stoupla nezaměstnanost. Přibylo tam případů nákaz, nezaměstnaní si totiž přivydělávali sběrem lesních plodů. Počet nakažených souvisí podle Maďara i se stárnutím populace. S infekcí se hůře vyrovnávají senioři, kteří většinou mají i nějaké chronické onemocnění. Na následky infekce také nejčastěji umírají. Všichni zemřelí v loňském roce byli starší 60 let.


Teď je nejlepší doba na očkování
V Česku je očkováno proti klíšťové encefalitidě zhruba 19 % lidí, většinou děti a dospívající. U dospělých je přitom průběh nemoci 1164228:gallery:true:truedramatičtější, seniorů je proočkovaných nejméně. I když očkovat ve třech dávkách proti klíšťové encefalitidě lze celoročně, nejpříznivější období je právě v chladných zimních měsících. „Očkování proti klíšťové encefalitidě je nejefektivnějším způsobem, jak se této velmi nebezpečné infekci bránit,“ připomněl Maďar.


Cena očkovací látky v očkovacích centrech

* 1. dávka: 690 Kč včetně aplikace
* 2. dávka po 1 až 3 měsících: 690 Kč včetně aplikace
* 3. dávky po 5 až 12 měsících: 690 Kč včetně aplikace
+ přeočkování pro třech letech
Zdravotní pojišťovny mívají na nepovinná očkování různé balíčky, např. VZP hradí jednu dávku. Na očkování se proto informujte u té své zdravotní pojišťovny.

Oblasti s největším výskytem přemnožených klíšťat
* Jižní Čechy, Šumava
* Krkonoše, Vysočina
* Střední Čechy (okolí Prahy, Vltavy, Sázavy, Berounky)
* Opavsko, Ústecko

Proočkovanost populace v roce 2010 v ČR:
16%
* děti od 7 do 12 let věku: 36 %
* ve věku 50 až 59 let: 12 %
* nad 70 let: 7 %

Klíšťová encefalitida v ČR
Autor: ČTK