Tekutiny jsou pro správnou funkci organismu nezbytné. Jenže děti si samy pitný režim často neumějí ohlídat. Kvůli dehydrataci jsou pak unavené, malátné, trápí je zácpa a ve škole se špatně soustředí. Konzumace nevhodných nápojů, jako jsou přeslazené limonády a džusy, zase vede k přibírání na váze, zubním kazům, nadýmání a trávicím potížím.

Pozor na alkohol!

„Rodiče by měli hlídat, kolik tekutin jejich děti za den přijmou,“ radí dětský urolog Zdeněk Dítě z pražské TH kliniky. Podle něj je pro děti ideální pít neslazený ovocný čaj, obyčejnou vodu ochucenou například sirupem nebo džus ředěný vodou. Skvělá je i brusinková šťáva. „Vyhnout by se děti měly limonádám, kole, kávě, silnému černému čaji, energetickým nápojům, minerálkám s vysokým obsahem soli i ovocným koncentrátům, zejména citrusové a tomatové šťávě, protože jsou příliš kyselé,“ radí Dítě.

Úplným tabu i pro dospívající by měl samozřejmě zůstat alkohol včetně piva. Alkohol poškozuje orgány v těle a hrozí, že teenager, který ho ochutná, si na jeho pravidelné popíjení zvykne.

Kontrolu nad doplňováním tekutin rodiče často ztrácí ve chvíli, kdy dítě překročí práh školy. V českých školách jsou z nepochopitelných důvodů umístěny automaty, ze kterých vypadne limonáda plná cukru a barviv nebo kolový nápoj či káva nabitá kofeinem. Ten dětem škodí, protože nebezpečně zvyšuje krevní tlak a tlukot srdce, způsobuje nervozitu a roztěkanost a navíc odvodňuje organismus.

Začněte správně už u snídaně

Proto byste měli už ráno myslet na to, co vaše dítě během dne vypije. Začněte snídaní – místo slazeného kakaa dítěti nalijte hrnek ovocného čaje, nejlépe bez cukru, nebo přislazeného lžičkou medu. Do školy ho vybavte lahví s vodou, do které můžete přidat trochu sirupu.

Není na škodu poprosit učitelku, aby dohlédla na pitný režim dítěte, pokud víte, že se školák zapomíná napít. K večeři dětem automaticky naservírujte i sklenici vody nebo ředěného džusu.

Blesk
Autor: Archiv Blesku

Jak má vypadat pitný režim u dětí?

Blesk
Autor: Archiv Blesku

Blesk
Autor: Archiv Blesku
Blesk
Autor: Archiv Blesku

Blesk
Autor: Archiv Blesku

Blesk
Autor: Archiv Blesku

Blesk
Autor: Archiv Blesku