Opravdová hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 35 % kakaového másla nebo hmoty, u mléčné a bílé čokolády je to 25 %. Oproti tomu kakaová pochoutka obsahuje jen kakaový prášek a ztužené rostlinné tuky.

„Výrobci cukrovinek smí používat rostlinné tuky jako částečnou náhradu kakaového másla jen v množství 5 % a samozřejmě pak musí na obale zřetelně uvést, že čokoláda vedle kakaového másla tyto tuky obsahuje,“ říká výživová poradkyně Jana Vašáková.

Výrobci ale leckdy častěji, než by kakaové máslo nahrazovali, ho nepoužívají vůbec a dávají místo něj jenom rostlinné tuky. Pak ale v žádném případě nejde o čokoládu, ale kakaovou pochoutku nebo výrobek s kakaovou polevou!

„Cena čokolády samozřejmě určuje její kvalitu. Pokud si výrobce pečlivě vybírá kakaové boby a nechává si je dovážet například z Ekvádoru, odrazí se to do ceny. Spotřebitel si platí taky zavedenou značku, která zachovává standardní postupy a nové technologie zpracování,“ říká Jana Čopíková z Ústavu chemie a technologie sacharidů Vysoké školy chemicko-technické v Praze.

Je opravdu nutné pídit se po všech informacích na obalech? Ne tak úplně, stačí, když si přečtete, jestli je v receptuře kakaové máslo a hmota, nebo kakaový prášek a ztužené, částečně ztužené nebo rostlinné tuky. V prvním případě jde skutečně o čokoládu, ve druhém si výrobek na »čokoládu« jenom hraje. O tom se Blesk několikrát přesvědčil v supermarketech, kam šel nakupovat.

Že nejsou čokoládové náhražky vhodné pro dospělé natož děti, potvrzuje i výživová poradkyně. „Při nákupu čokoládových cukrovinek sledujte pozorně informace uvedené na obalu. Obsah kakaa by měl být alespoň 50 %. U levných čokolád se vyhýbejte především cukru uvedeném na prvním místě a jiným tukům, než je kakaové máslo. Dnes již na trhu seženete kvalitní čokoládové cukrovinky, které jsou vhodné pro děti, neměli byste to však s jejich konzumací přehánět. Kombinujte jim to se sušeným ovocem a ořechy v přírodní podobě,“ říká Jana Vašáková, která se specializuje na výživu dětí.

Na co si dát pozor při nákupu čokolády?

*  Čtěte vždy údaje na obalu: cukrovinka nebo pochoutka není čokoláda!

Podstatný je obsah kakaového másla: pokud tam není, moc si nepochutnáte.

Rostlinné tuky obsažené v cukrovinkách, jež připomínají čokoládu, nejsou zdravé.

*Na obalech čokoládových bonbonů nemusí být ze zákona uváděn obsah kakaa ve výrobku. Proto se nedozvíte, z jak kvalitní čokolády jsou bonbony vyrobeny.

Co skutečně obsahuje?

  • Pravá (hořká) čokoláda: kakaová hmota, kakaové máslo (bez jakéhokoli jiného rostlinného tuku) a cukr. Obsah kakaové sušiny je nejméně 35 %. Mléčná vzniká přidáním sušeného mléka (obsah sušiny musí být minimálně 25 %).
  • Čokoláda s ekvivalentem: kakaová hmota, kakaové máslo, určený rostlinný tuk a cukr. Ekvivalenty – určenými rostlinnými tuky (je jich šest a jsou přesně stanoveny vyhláškou) může být nahrazeno maximálně 5 % kakaového másla. Tyto tuky se nesmějí chemicky upravovat a musejí být vždy uvedeny na obalu. Minimální obsah sušiny je 35 %.
  • Čokoládová náhražka: kakaový prášek (do 10 %), levný rostlinný tuk (většinou upravovaný) a cukr. Pod názvem čokoláda se nesmí prodávat, je označována jako pochoutka nebo poleva.

Fotogalerie
8 fotografií