Některé dívky dokonce potvrdily, že se u gynekologa styděly o pilulky požádat. A možná právě proto stoupl v posledních letech počet nechtěných těhotenství. Z celkových 208 miliónů těhotenství ročně je až 41 % neplánovaných!

Kromě toho se každý rok jedna z 20 dívek během sexu nakazí bakteriální infekcí. Velmi zajímavé je i to, že 44 % mladých dává přednost před schůzkou, na které zřejmě dojde i na milování, hlavně osobní hygieně. Důkladně se osprchují, depilují nohy a intimní partie a použijí parfém. Je to pro ně důležitější než myšlenka na ochranu před neplánovaných početím!

České dívky a jejich postoj k antikoncepci

Letos v srpnu společnost Factum Invenio provedla na reprezentativním vzorku 499 respondentek starších 15-ti let výzkum s názvem »Hormonální antikoncepce«.

Výzkum ukázal, že s užíváním hormonální antikoncepce má nějakou zkušenost téměř šest českých žen z deseti, 7% žen antikoncepci nikdy neužívalo a ani to v budoucnu neplánuje (jedná se především o ženy vyššího věku), 4% žen sice doposud zkušenosti nemají, ale plánují hormonální antikoncepci v budoucnosti užívat.

„Podmínky pro informování mladých lidí o sexuálním a reprodukčním zdraví ve školách se prudce zhoršují. Skupina rodičů si přeje vyjmutí těchto informací ze vzdělávacích programů škol a bohužel většina rodičů, která s prevencí souhlasí, k tomu mlčí,“ varovala Zuzana Prouzová, ze Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu.

Používání hormonální antikoncepce u žen

Věk zkušenost aktivně ji užívá
15 - 29 77 % 70%
30 - 44 84 % 50 %
45 - 59 63 % 22 %
60 a více 13 %