Převratná metoda spočívá v analýze DNA pacienta, u kterého byla již diagnostikovaná  a vyléčená rakovina lymfatických uzlin. „Monitorujeme jeho krev a sledujeme, zda v nich nejsou nádorové buňky,“ osvětlil Boris Tichý a dodal:

„Na metodě jsme pracovali zhruba rok a půl. Chtěli jsme rozšířit množství pacientů, u kterých lze znovu se objevující lymfomy plášťových buněk zachytit. To se nám povedlo. Nyní dokážeme odhalit nemoc až u o 80 procent.

Objev lze použít sice pouze na lymfomy plášťových buněk nebo rakovinu lymfatických uzlin, ale právě tato onemocnění patří k jedněm z nejčastějších.

Díky nové metodě, kterou si brněnští vědci nechali patentovat, lze zjistit vlastně neviditelnou rakovinu. Onemocnění, které člověk de facto ještě nemá, lze proto účinně léčit mnohem dříve, než by propuklo v plné síle!

„Případy návratu onemocnění nyní dokážeme odhalit daleko dřív než by to dokázaly dosud běžné metody a to až o měsíce,“ uvedl Tichý.

Vědci z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity  společně spolupracují s Fakultní nemocnicí Brno a tuto metodu zde již zhruba půl roku používají! „Pokud bude zájem, lze naši metodu uplatit takřka kdekoliv,“ zakončil Tichý.