„Maximální limit pro obsah hliníku byl překročen víc než 40krát,“ informoval mluvčí SZPI Michal Spáčil. Výrobek byl prodáván pod názvem »Totaci Mien Dong Zong's vermicelli Zvláštní nůdle« v půlkilogramovém balení s datem minimální trvanlivosti k 31. prosinci 2012. Výrobek dovážela chebská společnost Vivacomex.

Kontroloři podle mluvčího objevili v nudlích 442 mg/kg hliníku, přičemž nejvyšší přípustná hodnota je deset miligramů na kilogram.

Hliník ve vyšších množstvích poškozuje například buňky nervové soustavy, může způsobit až ztrátu paměti. „Potravinářská inspekce nařídila okamžité stažení výrobku z oběhu. Podle provedeného šetření byla všechna balení uvedené šarže již vyexpedována dovozcem do tržní sítě, včetně provozoven bistra,“ uvedl Spáčil.

Podle něj není vzhledem k datu minimální trvanlivosti vyloučeno, že lidé mohou mít tento výrobek stále doma. „Všichni odběratelé mají možnost nudle vrátit prodejcům,“ dodal mluvčí.

Informace o kontaminovaném výrobku inspekce vložila do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který spojuje členské země Evropské unie s Evropskou komisí a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. I v systému RASFF jde zatím o nejvyšší evidovanou hodnotu výskytu hliníku v potravinářském výrobku, podotkl mluvčí.