„Prováděli jsme poměrně podrobný test u pacientů s nádorem krvetvorby. Hledali jsme, co je příčinou jejich onemocnění a u dvou lidí jsme objevili tento v našich zeměpisných šířkách nový patogen rodu ehrlichia,“ uvedla Soňa Peková z laboratoře Chambon a dodala. „Šlo o náhodu, nemocemi klíšťat se v naší laboratoři jinak nezabýváme.“

Tato náhoda ale lékařům vynesla publikování výsledků v předních světových zdravotnických publikací.

Nový typ bakterie ehrlichia byl popsaný před sedmi lety u krys v Japonsku. „To, že se bakterie objevila u nás, přičítám tomu, že se prostě hodně cestuje. Samozřejmě nelze vyloučit, že se u nás objeví i další bakterie. V minulosti se tak přenášel mor či španělská chřipka,“ podotkla Peková.

Klíšťata u nás přenáší další nebezpečnou nemoc, objevili ji čeští vědci
Autor: profimedia.cz

Příznaky ehrlichiózy způsobené nakaženým klíštětem jsou podobné jako u boreliózy. Projevují se bolestmi kloubů, otoky, na kůži se objevují skvrny, člověk je unavený, malátný. Inkubační doba jsou zhruba dva týdny, ale výjimkou nejsou ani měsíce... Oba onkologicky nemocní, u kterých jsme ehrlichiózu objevili, se z ní nakonec uzdravili. Přesto právě pro lidi s těžce poškozeným imunitním systémem je tato infekce velkým problémem,“ varovala Peková. U jinak zdravého člověka zabírají antibiotika, očkování pro ti ní ale neexistuje.