První mýtus: Když budu pravidelně provádět oční cviky, nebudu muset nosit brýle.

Pravda: Oční cvičení nezlepší, ani nezachrání vidění, nedokáže oddálit dobu, kdy budete muset nasadit na nos brýle.

Druhý mýtus: Čtení při slabém osvětlení zhoršuje zrak.

Pravda: I když samo čtení pod peřinou nebo v pološeru nezhorší vaše vidění, dokáže oči rychle unavit. Nejlepší způsob, jak nastavit světlo při čtení, je zamířit ho rovnou na stránky, ale ne přes rameno.

Třetí mýtus: Jezte hodně mrkve, zlepšuje zrak.

Pravda: Tohle částečně platí. Mrkev totiž obsahuje vitamin A a ten vaše oči milují. Ale čerstvé ovoce a zelená listová zelenina, které obsahují více vitaminů (například C a E), jsou ještě lepší. Pojídání zeleniny nebo potravinových doplňků, vás ale rozhodně neochrání před krátkozrakostí nebo dalekozrakostí.

Čtvrtý mýtus: Je lepší nenosit brýle pořád. Doma nechám oči odpočinout.

Pravda: Jestliže potřebujete brýle na dálku nebo na čtení, používejte je. Pokud se budete pokoušet číst bez nich, budete oči zbytečně namáhat a unavovat.

Pátý mýtus: Celodenní zírání do monitoru očím škodí.

Pravda: Práce s počítačem váš zrak nepoškodí, ale oči budou unavené. Upravte si osvětlení tak, aby vás neoslňovalo. Po hodině práce u monitoru nechte oči chvíli odpočinout. Lidé, kteří zírají na obrazovku dlouho, méně mrkají. To oči vysušuje a dráždí.

Zdroj: Asklepion – klinika a institut estetické medicíny

Víte, že…

… za brýle a kontaktní čočky utratí lidé každoročně kolem 4 miliard korun

… v Česku potřebuje korigovat zrak brýlemi a čočkami 50 až 65 % populace

… průměrné obroučky u optika stojí kolem 2500 Kč, brýlové čočky dalších 1000 Kč

… v Česku působí asi 1400 očních optik

Zdroj: Společenstvo českých optiků a optometristů

Proč se kazí zrak

Nejčastější příčinou je stárnutí organismu. Po 45. roku života se objevuje zhoršené vidění do blízka, po šedesátce lidi zase trápí šedý nebo zelený zákal. Některé vady jsou vrozené, nejčastější je krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus.

Oční test pomocí počítače

Otestujte svůj zrak i z pohodlí domova. Stačí mít přístup k internetu. Klikněte na http://www.zeleny-zakal.cz/snellenovy-optotypy. Objeví se vám známá tabulka s písmeny, jaká je v ordinacích očních lékařů. Při vyšetření si zakryjte jedno oko a druhým se pokuste číst postupně odshora písmena na tabuli. Stát nebo sedět od počítače byste měli 6 metrů. Zrak máte v pořádku, pokud přečtete červeně podtržený řádek.

Pozor na nákup čoček po internetu

Nakupujete na webu baterky do foťáku nebo kosmetiku a ušetříte? Pak je to v pořádku. U očních čoček byste si měli dát pozor. „Bez předchozího vyšetření, poučení a kontroly by si lidé čočky nákupem na internetu neměli pořizovat,“ říká Beno Blachut, prezident Společenstva českých optiků a optometristů. Podle něj si tak lidé mohou poškodit zrak. „Znám mnoho případů, kdy si nositel čoček, které si pořídil bez konzultace s odborníkem, nevratně poškodil například rohovku. Jen proto, aby ušetřil pár set korun,“ varuje před neuváženým nákupem Blachut.

Kdy s dítětem k očaři?

Na oční vyšetření musíte mít doporučení od svého dětského lékaře. Právě on by měl zachytit odchylky od normy při preventivních prohlídkách. „Často jsou to ale rodiče, kteří si všimnou něčeho neobvyklého,“ říká oční lékařka Eva Jerhotová.

Čeho si tedy rodiče mají všímat? Především šilhání, neobvyklého držení hlavy nebo přimhuřování oka. Nejčastější oční vadou u dětí je hypermetropie, která se projevuje šilháním. Z této vady děti mohou »vyrůst«. Zrakové vady by se měly řešit už v předškolním věku, protože vývoj správného vidění trvá do 6 let.

„Pokud má oko kvůli dioptrické vadě špatný obraz, přestane toto oko mozek používat a vzniká tzv. amblyopie neboli tupozrakost. Pak je nutné kromě správné korekce oko »rozkoukávat« tak, že se zakryje zdravé oko. Této metodě se říká okluze a opět platí, u čím menšího dítěte se vada objeví, tím rychlejší je úplné uzdravení. Léčbu je dobré podpořit i speciálním očním cvičením,“ vysvětluje Jerhotová.

Nejmodernější chirurgický laser v Česku

Tento týden byl zprovozněn nejmodernější oční chirurgický laser na oční klinice na Slunečním náměstí v Praze 13. „Přístroj je vybaven unikátním systémem, který koriguje presbyopie, tedy vady kvůli kterým musí člověk nosit brýle na čtení,“ říká ředitel kliniky MUDr. Ján Lešták. „Laser při operaci šetrně zasahuje pouze uvnitř tkáně rohovky bez porušení jejího povrchu. Bude využíván také ke korekci astigmatismu (nerovnoměrného zakřivení rohovky) a k dalším zákrokům na rohovce.“