1. Nekuřte!

Nedokážete si odpustit cigarety a doutníky? Pak si s rakovinou přímo zahráváte!Kouření je spojováno s rakovinou plic, močového měchýře, ledvin, ale i děložního čípku. Žvýkací tabák má zase vliv na rakovinu ústní dutiny a slinivky břišní. Mimo nebezpečí ale nejsou ani nekuřáci – rakovinu plic totiž způsobuje i pasivní kouření, proto by se měli nekuřáci úplně vyhýbat všem zakouřeným prostorům.

2. Přejděte na lehkou stravu!

I když vás salát k obědu a pomeranč ke svačině před rakovinou nezachrání, můžete zdravým jídlem alespoň snížit riziko onemocnění. Každý den jezte dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, nezapomínejte ani na cereálie a luštěniny. Zakažte si sytit žaludek v řetězcích rychlého občerstvení, místo hamburgeru napěchovaného tukem si dejte plátek libového masa, nejlépe vařeného nebo opečeného na rostlinném oleji.

3. Zavrhněte alkohol!

Víme, že to nejde vždycky. Ale i na oslavách a večírcích můžete zmírnit zabijácké účinky pití například tím, že se vyhnete tvrdému alkoholu a dáte si raději vinný střik. Alkohol oslabuje organizmus a má za následek rakovinu prsou, konečníku, plic, ledvin a jater. Když budete pít jako „duhy“, kopete si pomalu vlastní hrob.

4. Nesmažte se na slunci ani v solárku!

Rakovina kůže je jeden z nejčastějších druhů téhlé strašlivé choroby. Nenechte ji napadnout vaše tělo. Rozhodně se vyvarujte slunění během poledne, kdy je záření nejsilnější. Když už se v létě pohybujete na slunci, vybírejte si místa se stínem a mažte se krémem s vysokým ochranným faktorem. Odpusťte si návštěvu solária. Bronzová pokožka je sice sexy, ale ne za cenu napadení organizmu rakovinou!

5. Milujte se bezpečně!

Střídáte-li sexuální partnery tak často, jako si jiní lidé mění spodní prádlo, riskujete ošklivou nákazu virem HIV nebo AIDS. A právě lidé nakažení touto infekcí jsou mnohem náchylnější k onemocnění rakovinou konečníku, vagíny, penisu, varlat, děložního čípku a plic. Když už souložíte s novým partnerem, nezapomínejte vždy používat kondom.

6. Hýbejte se!

Ať se vám to líbí, nebo ne, pohyb je pro naše zdraví prostě důležitý. Kdo se pravidelně nehýbe, tomu hrozí nadváha nebo rovnou obezita, která je spouštěčem různých typů rakoviny – plic, prsou, prostaty, konečníku nebo ledvin. Pravidelné cvičení vám pomůže udržet si váhu „v normálu“. A je jedno, jestli jezdíte na kole, chdoíte na dlouhé procházky nebo mučíte tělo na běhacím pásu.

7. Choďte na prohlídky!

Podceňovat pravidelná vyšetření u doktorů se nevyplatí. Můžou vám zachránit život tím, že včas odhalí nebezpečný nádor. Když vám doktoři objeví rakovinu v počátku jejího stadia, můžou ji poměrně úspěšně léčit. Doma si dělejte samovyšetření prsou, svého doktora se pak zeptejte na možnosti screeningu. Ženy nad 45 let mají například vyšetření na mamografu (odhalí zárodek rakoviny prsu) zdarma každé dva roky.