Obsahují totiž probiotické kultury, které jsou důležité pro správnou činnost střev, podporují imunitu a jsou bohaté na vápník. Základem těchto výrobků je pasterované mléko, do kterého se přidávají bakterie mléčného kvašení. Liší se druhem použitých mikroorganismů, složením a tučností.

„Důležité je při výběru sledovat, zda se jedná o čerstvý výrobek, anebo o tepelné ošetřený,“ radí Jiřina Ostrowská ze společnosti Madeta. Podle ní totiž tepelně ošetřené nápoje v Tetra Packu neobsahují živé kultury a tak postrádají zdraví prospěšný efekt. „Čerstvé zakysané nápoje s živými kulturami jsou z nutričního hlediska nejcennější. Skladovat se mají v lednici a podávat dobře vychlazené. Samozřejmě je důležité sledovat datum spotřeby a číst i ostatní pokyny uvedené na obalu,“ doporučuje Ostrowská.

Zakysaných nápojů existuje celá řada – od acidofilníc mlék, přes jogurtové nápoje až po podmáslí. Rozlišujeme několik druhů zakysaných nápojů:

Kefír a kefírové mléko jsou kvašené nápoje, které vznikají z mléka a kefírových zrn. Kefírová zrna obsahují kombinaci mléčných bakterií a kvasinek. Během prokysávání dochází k tvorbě vitaminu B. Kefír má svěží a pikantní, lehce nahořklou chuť. Působí příznivě na trávení, podporuje chuť k jídlu a je lehce stravitelný. Kefírové mléko obsahuje méně kvasinek než kefír.

Acidofilní mléko k jeho výrobě se používá kultura Lactobacillus acidophilus. Jedná se o bakterie mléčného kvašení, které výrazně ovlivňují správné složení střevní mikroflóry. Obsahuje vitamin B12. Jeho chuť je výrazně kyselejší. Má podobné účinky jako kefír a vyrábí se s ovocnými příchutěmi.

Zákys vzniká kysáním mléka a smetanové kultury. Má probiotické účinky, takže pozitivně působí na střevní mikroflóru a zvyšuje obranyschopnost organismu.

Kyška je nápoj hodně podobný zákysu. Je to druh zakysaného mléčného výrobku vznikajícího pomocí smetanové kultury.

Jogurtové mléko je kysaný mléčný nápoj, při jehož výrobě se používá jogurtová kultura. Je tedy jogurtu podobný. Rozdíl tkví v tom, že jogurtový nápoj je určen k pití a proto je řidší. Má výraznější kyselejší chuť než smetanový zákys.

Podmáslí je vedlejším produktem vznikajícím při výrobě másla. To se dělá ze sladké nebo zakysané smetany. U nás se téměř veškeré máslo vyrábí ze sladké smetany. Pokud nepochází ze zakysané smetany, musí se do podmáslí zákys přidat. Hrubým složením se podmáslí podobá mléku. V porovnání s mlékem má podmáslí nižší podíl sušiny a vyšší podíl lecitinu. Má mírně nakyslou chuť. Je vhodné i pro lidi s poruchami jater, kvůli nízkému obsahu tuku (max do 1,5 %) se hodí také pro redukční diety.

Syrovátka vzniká při výrobě sýrů a tvarohů a má na zdraví příznivý vliv – od regulace hmotnosti přes snížení vysokého krevního tlaku, zvyšování imunity, zlepšení svalových funkcí, zvýšení fyzické síly... Bylo dokonce zjištěno, že syrovátkové bílkoviny potlačují růst rakovinných buněk! Syrovátka je nízkokalorická, obsahuje mnoho vitaminů  a minerálů. Působí detoxikačně, podporuje činnost ledvin, příznivě upravuje metabolismus, má pozitivní vliv na činnost střev a střevní flóru. Dokáže snižovat hladinu cholesterolu. Vyrábí se s různými příchutěmi, je vhodná pro všechny, včetně těhotných žen. Nejlépe chutná dobře vychlazená.