Pro zdraví:

Prospívají zdraví

Dužina se skládá z více jak z 95% vody, 2,5% cukru a minerálů. Nezanedbatelné je i množství vitamínů, především C, B1 a B2.

Zabíjejí bakterie

Okurky obsahují enzym erespin, který štěpí bílkoviny, zabíjí bakterie a parazitující červy. A k tomu ještě navíc umí čistit střeva.

Zbavují tělo zplodin

Okurky mají díky vysokému obsah vody, draslíku a sodíku odvodňovací účinky. Pročišťují ledviny i orgány odvádějící moč z těla a vyplavují škodlivé látky z tkání. Proto se okurky doporučují i lidem trpícím dnou. Odvodňující účinek má kladný vliv i na krevní tlak.

Chrání srdce

Okurková slupka obsahuje látky s antioxidačními účinky a cenný protein peroxidázu, který nejen působí jako antioxidant, ale zlepšuje stav nemocných cukrovkou a omezuje nebezpečí srdečních chorob. Ale pozor! Před jídlem musíte okurku důkladně omýt ve studené vodě.

Působí protinádorově

Hořké látky, které nám v okurkách nechutnají, údajně působí na růst nádorů. Kromě toho podobně působí i kukurbitacin typu C, který má navíc i protizánětlivé účinky.

Pro krásu:

Svědčí pleti

Vitamín E, který je také obsažený v okurkách  chrání buňky před volnými radikály. Pleť osvěžují a zklidňují.

Jsou skvělé při hubnutí

Kyselina tartronová, která zabraňuje přeměně škrobů v organizmu na tuky, je v okurkách hojně zastoupena, proto okurky podporují hubnutí.

Rychle zasytí

Při konzumaci okurek se brzy dostavuje pocit sytosti. Pomáhají proto při veškerých odtučňovacích dietách a na vašem jídelníčku by neměly chybět.

Jsou zdrojem vlákniny

Důležitá pro lidské tělo jsou i okurková semínka. Obsahují totiž důležitou vlákninu a mají dobrý účinek na střeva. Proto okurky semínek nezbavujte.

Posilují vlasy

Vymačkaná šťáva z okurek posiluje pružnost vlasů a vazivových tkání. Vlasy umyjte, polijte šťávou a nechte 10 minut působit, pak je opláchněte vodou.

Co ještě umí?

Hojí spáleniny

Spálilo vás na dovolené sluníčko? Plátky okurky skvěle ochladí spálená místa. Stačí jen přiložit a nechat působit.

Ulevují od bolesti

Bolí vás hlava nebo pálí oči? Pak si zkuste přiložit na čelo nebo na oční víčka kolečka okurek. Působí jako obklad.

Tlumí bolesti ledvin

Vzhledem k tomu, že obsahují velké množství vody, umí zmírnit potíže ledvin a močového měchýře a povzbuzují jejich správnou činnost.

Co obsahuje okurka

*Až 95 procent vody

*Vlákninu

*Vitamín C, E, vitamíny skupiny B, betakaroten, vitamín K

*Minerální látky draslík, vápník, sodík, železo, fosfor a zinek

*Kyselinu tartronovou

*Enzym erespin

 

Hadovka nebo nakládačka?

Jsou známy dva druhy okurek. Jednak okurka dlouhá a štíhlá s hladkou slupkou, kterou známe jako salátovou. Ty druhé bývají silnější, s bradavičnatou slupkou, které nikdy nenecháváme dorůst a nakládáme je do kyselého nálevu. První jmenovaná má ale vyšší obsah vody a tělu prospěšných látek. Pokud tedy hledáte víc než pochoutku k nedělnímu obědu, pak při vaření sáhněte raději po salátovce.

... a jeden recept na konec:

Okurková pochoutka (2 porce)

* 150 ml acidofilního mléka

* 150 g jogurtu

* malou okurku

* snítku kopru

* hrst listů bazalky

* sůl, pepř

Postup:

Rozmixujeme 150 ml acidofilního mléka a 150 g jogurtu s malou okurkou (asi 100 g), omytou, ale neloupanou. Přidejte snítku kopru, hrst listů bazalky, sůl a čerstvě umletý černý pepř. Opět rozmixujte. Nakonec sklenici ozdobte plátky okurky a snítkou kopru.

Jak prospívá: Močopudný, pročišťující a osvěžující nápoj. Okurka je stravitelnější díky bazalce a acidofilnímu mléku.

Fotogalerie
4 fotografie