Ortopedi například navrhují, aby lidé dopláceli kloubní náhrady, které jsou dražší než 50 tisíc. „Myslím, že by se nejvyšší doplatky vešly do deseti tisíc korun,“ uvedl v rozhovoru pro MF Dnes přednosta ortopedické kliniky v Motole Tomáš Trč. Domnívá se, že firmy by mohly navíc náhrady zlevnit kvůli konkurenceschopnosti.

Podle přednosty Trče by si měli lidé připlácet i za to, že je bude operovat primář nebo za víkendový zákrok. To by byla služba hlavně pro pracovně vytížené lidi, kteří nemohou nebo nechtějí obětovat čas v pracovním týdnu.

Zatímco ortopedi mají tedy patrně jasno, jiné obory na seznamu teprve pracují. Mluví se například o třetím a každém dalším ultrazvukovém vyšetření těhotných. Budete-li chtít znát svou krevní skupinu, tak si také nejspíš zaplatíte stejně jako například za odstranění mateřského znaménka jen proto, že se vám nelíbí.

„Návrhy posoudí široké kolegium lidí z ministerstva, pacientských organizací a z pojišťoven. Pak teprve by se mohly dostat do vyhlášky,“ vysvětlil další osud seznamu mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Už nyní některé nemocnice nabízí nejrůznější »balíček služeb«, které si může pacient objednat a zaplatit. Patří mezi ně například dovoz léků či vstřícnější objednávání kontrol.

Dobrou zprávou je, že dětskému lékařství by se mohli doplatky vyhnout. Tedy kromě nadstandardu, kdy rodič pobývá s dítětem u lůžka.

Fotogalerie
3 fotografie