Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

VIDEO: Jezdíte s nohama na palubní desce? Teď už to neuděláte!

/
  • Snaha protáhnout si v autě nohy může skončit fatálně.
    Snaha protáhnout si v autě nohy může skončit fatálně. (Generali)
    27. června 2023 ● 10:41

    Cestujete  v autě s nohama na palubní desce?  Snažili byste se v případě požáru začít hasit pod kapotou? A vyprostit zraněné byste zkoušeli rozmlácením čelního skla auta? Všechno špatně! Profesionální hasiči vám vysvětlí, proč!

     

     

  • 1.

    Nohy dolů z palubní desky!

     Sedíte na místě spolujezdce a máte před sebou delší cestu? Možná si tu a tam dáváte nohy na palubní desku, abyste si je protáhli nebo změnili polohu. Jenomže málokdo si umí představit do důsledků, jak nebezpečný takovýto způsob cestování je. „V případě, že sedíte v autě s nohama na palubní desce, a dojde k nehodě, ohrožujete tak ve velké míře nejen sebe, ale i řidiče. Po aktivaci airbagu totiž může dojít k fatálním zraněním,“ varuje…..

     

     Pravidla pro bezpečnou jízdu:

     

    Jezděte vždy připoutaní a nedávejte při jízdě nohy nad úroveň sedadla. Děti do 150 cm musí mít speciální sedačku.

     

    Pokud vozíte na předním sedadle miminko v dětské sedačce, přesvědčte se, že airbag k tomuto místu je neaktivní!

     

     Co se při aktivaci airbagu stane s nevhodně usazeným cestujícím, zjistíte ve videu.

     

     

  • 2.

    Hoří vám auto? Kapotu nechte zavřenou!

     Požáry aut jsou jedny z nejčastějších událostí, ke kterým hasiči vyjíždí. Ke vzplanutí auta stačí opravdu málo – třeba jen drobná technická závada. Proto může začít hořet klidně i vůz zcela nový. Málokdy je ale požár automobilu takového ražení, že by z něj musel zůstat jen vrak. Výjimkou je případ, kdy ve snaze uhasit požár otevřete kapotu! Pak se totiž k ohni dostane vzduch, který ho samozřejmě okamžitě přiživí a dodá mu na síle.

     

     Jak se tedy správně chovat, když auto začne doutnat? Vystupte  z vozu a zavřete za sebou dveře. Okamžitě zavolejte hasiče. V žádném případě neotevírejte kapotu, maximálně odjistěte zámek kapoty tak, aby vznikla malinká škvírka, kterou je možno začít hasit.

     

  • 3.

    Čelní sklo auta rozbijí jen hasiči

     Čelní sklo automobilu se dá rozbít (vyřezat) jen za pomoci speciálních pomůcek, které s sebou na místo nehody přivezou hasiči. Běžný řidič s sebou takovéto vybavení nevozí.  V případě potřeby dostat se z/do vozidla oknem se tedy o rozbíjení čelního skla ani nepokoušejte a přistupte rovnou raději k rozbíjení okýnek bočních.  "Ale i to může být problém – pokud jsou totiž okýnka vybavena bezpečnostní fólií proti neoprávněnému vniknutí, chovají se stejně jako sklo čelní, " Přivolejte tedy urychleně hasiče, kteří vám pomohou. 

     

     Na to, jak probíhá profesionální odstraňování předního skla, se můžete podívat ve videu.

Dnešní horoskopy