Jak se cukrovka diagnostikuje

Lékaři diagnostikují diabetes podle koncentrace glukózy v krvi stanovené za standardních podmínek. Glukóza se však váže na bílkoviny (proteiny) v celém těle, mění jejich vlastnosti, poškozuje je a to se pak stává i příčinou rozvíjejících se komplikací. Čím vyšší je množství glukózy v krvi a čím déle její zvýšená hladina trvá, tím větší změny orgány postihují.

Nejčastější je cukrovka 2. typu tzv. stařecká

Diabetes 2. typu postihuje především starší populaci. Dochází při něm k nadměrnému hromadění cukru v krvi. Tento typ cukrovky postihuje v 80 % případů lidí trpící nadváhou či obezitou.

Slovo odborníka

„Na rozdíl od dalších smrtelných onemocnění se diabetes 2. typu z počátku vůbec nijak neprojevuje. Když se však neodhalí včas, může to mít velmi vážné následky. Rozpoznat cukrovku včas přitom není vůbec těžké. Nejdůležitější je však prevence,“ říká prof. Milan Kvapil, předseda Diabetické asociace ČR.

Co hrozí

Cukrovka 2. typu se pojí nejen se zvýšeným cukrem v krvi, ale také například s vysokým krevním tlakem. Mezi její následky patří oslepnutí, amputace diabetických končetin, nebo dokonce smrt. Diabetes patří celosvětově k nejhorším zabijákům 21. století a je celosvětově nejčastější příčinou oslepnutí lidí v produktivním věku.

Léčba

Nemocný musí upravit životosprávu, hlídat si váhy a hýbat se. Také bere léky. Pokud jsou hodnoty cukru v krvi vysoké, píchá si inzulin, sám si kontroluje glykémií, měl by se vyváženě a pravidelně stravovat. Bez inzulínu by pacient zemřel. Inzulin se podává pumpou nebo jednorázovým inzulinovým perem.

Prevence

·        Hýbejte se!

·        Hlídejte si, co jíte!

·        Nezapomínejte na preventivní prohlídky!

·        Nekuřte a nepijte ve velkém alkohol!

Na cukrovku se neumírá, ale…

Přestože tato nemoc není smrtelná, komplikace, které způsobuje, však mohou smrt způsobit. Až ¾ diabetiků umírá v důsledku kardiovaskulárních komplikací, dále je diabetes nejčastější příčinou slepoty, amputace dolních končetin a selhání ledvin.

Nechte si změřit cukr v krvi

Změří vám ho praktický lékař při pravidelné preventivní prohlídce. Také na různých akcích můžete měření cukru v v krvi zdarma podstoupit. Nyní například probíhá akce Dny prevence diabetu, která probíhá na různých místech republiky. Termíny a místa, kam zamíří mobilní ordinace, naleznete na stránce www.benu.cz/dny-prevence-diabetu. 

Jaké jsou správné hodnoty cukru

·        Hodnota do 42 mmol/mol      - výborná

·        Hodnota 42 – 53 mmol/mol   - uspokojivá

·        Hodnota nad 53 mmol/mol    - neuspokojivá