Oživte Velikonoční kuchyni: Pestré barvičky vám zlepší náladu
-
Oslavte jaro barvami...
Milujeme Velikonoce. Svátky jara a znovuzrození, to nejsou jen pomlázky a pašije, ale také výborné jídlo plné svěžích chutí a barev. Na jaře, s prvními slunečními paprsky, přestáváme mít chuť na hutné zimní polévky a raději si dáváme odlehčené, čerstvé potraviny. Na sváteční velikonoční tabuli najdeme samozřejmě mnoho skvělých tradičních specialit, jako jsou beránek, mazance, nebo jehněčí, ale jaro nám nabízí i spoustu jiné, neotřelé inspirace. Pojďte se na ně spolu s námi podívat!
- 1.
Odlehčete tradiční kuchyni
Velikonoční dekoraceAutor: Shutterstock.comVelikonoční stravování bylo dříve vázané celou řadou zvyků: na Zelený čtvrtek se vařilo z jarní zeleně, na Velký pátek se dodržoval poměrně přísný půst. Zato na Bílou sobotu se lidé pořádně „nadlábli“ nádivkou, nedělní Boží hod velikonoční patřil skopovému, jehněčímu nebo kůzlečímu masu a Velikonoční pondělí se neslo ve znamení vajec.
„I když třeba nedodržujete všechny velikonoční zvyky, je příjemné vnést do kuchyně trochu jarního vánku a přípravu jídla osvěžit. Po dlouhé zimě tak nastartujete metabolismus a ti, kteří stále ještě drží novoroční předsevzetí a snaží se shodit do plavek, se nemusí svátků děsit“, říká Kristýna Hrubčíková z Receptyschuti.cz
Oživení přináší čerstvé bylinky a barevná zelenina
Pokud chcete klasické vaření trochu oživit, sáhněte po čerstvých bylinkách, například klasické nádivce dodá šmrnc medvědí česnek nebo petrželka. Velikonoční kuchyně by měla hrát barvami, k tomu vám pomůžou pestré suroviny. Například krásně žlutou barvičku má kukuřice.
Zázrak jménem kukuřice:
- Není zelenina, ale obilovina.
- Pochází ze Střední Ameriky.
- Má vysoký obsah vlákniny, která podporuje zažívání.
- Je velmi bohatá na vitamíny skupiny B, které mimo jiné zlepšují také stav vlasů, nehtů a pleti.
- Obsahuje významné množství draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku, kyseliny listové a niacinu.
Svěží zelenou barvičku zase vašim pokrmům dodá hrášek. Polévka z něj je jednoduchá a lehká a skvěle se hodí na Zelený čtvrtek. Navíc je doslova vitamínovou bombou: půl hrníčku zeleného hrášku pokryje celou pětinu denního příjmu vitamínu C!
- 2.
Jarní lasagnové košíčky
...Autor: recepty s chutíIgredience:
Na lasagnové těsto
350 g hladké mouky
4 vejce
hrst baby špenátu
lžička kurkumy
100 ml oleje
sůl
Na náplň
lžíce oleje
500 g mletého hovězího
½ cibule
sklenice Znojmia Picantky
ricotta
sůl a pepř
lžička sušené bazalky
lžička oregana
hrst strouhaného cheddaru
Na ozdobu
hrst jarní cibulky
Postup:
- Nejprve si připravíte žluté těsto. Rozkvedlejte 2 vejce s kurkumou a vlijte do 175 g hladké mouky a spolu s 50 ml oleje a špetkou soli vypracujte nelepivé těsto. Na druhé – zelené těsto smíchejte dvě vejce s lístky špenátu a rozmixujte tyčovým mixérem. Vlijte do zbylého množství hladké mouky, přidejte zbylý olej a špetku soli. Vypracujte druhé těsto. Nechte obě těsta 30 minut odležet v chladu.
- Mezitím si připravte masovou směs. Cibuli nakrájejte nadrobno a na oleji nechte zesklovatět. Přidejte mleté maso, osolte a přidejte koření. Jakmile je maso hotové, přidejte zeleninovou směs Pikantka a vařte zhruba 5 minut.
- Obě těsta rozválejte na tenké placky (cca 4 mm) a vykrájejte čtverce (zhruba 10x10 cm). Dejte na 2 minuty do vroucí osolené vody.
- Připravte si formu na muffiny. Vymažte ji olejem a každý košíček vrstvěte následovně. Formičku vyložte zeleným plátkem lasagní, přidejte masovou směs, lžičku ricotty, překryjte žlutým plátkem lasagní, přidejte opět masovou směs a posypte strouhaným cheddarem.
- Připravené košíčky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 12–15 minut.
- Ozdobte nakrájenou jarní cibulkou.
- 3.
Kolednické rolky
...Autor: recepty s chutíIngredience:
1 rozválené listové těsto
½ lžíce provensálského koření
½ lžíce sušené bazalky
100 ml pasírovaných rajčat
1 vejce
50 g krájených žampionů
340 g Pražské šunky
100 g strouhaného sýru cheddar
jarní cibulka na zdobení
kus zubní nitě na krájení
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Pasírovaná rajčata promíchejte s kořením a bazalkou. Rozprostřete si listové těsto a jemně potřete jeho plochu rajčatovou omáčkou. Následně posypte sýrem.
- Otevřete konzervu se šunkou, vyklopte na prkénko a nakrájejte na tenké plátky. Ty vyskládejte na připravený základ na rolky. Na závěr rozmístěte na listové těsto nakrájené žampiony.
- Od delší strany začněte těsto pomalu rolovat a snažte se jej co nejvíc utáhnout.
- Aby se rolky při krájení nožem nesplácly, použijte zubní nit a s její pomocí odkrajujte zhruba 3-4 cm kousky. Vyskládejte je na připravený plech a potřete rozkvedlaným vejcem.
- Dejte péct dozlatova zhruba na 15 minut. Poté nechte vychladnout a podávejte ozdobené nakrájenou jarní cibulkou.