Reishi, dřevokazná houba, se v tradiční čínské medicíně používá již více než 4000 let. Doslovný překlad čínského slova reishi je „božská houba nesmrtelnosti“, vědecký název Ganoderma lucidum, české jméno lesklokorka lesklá. Reishi lze vzácně najít i v našich listnatých lesích u pařezů stromů, zejména dubů a habrů.

LÉK NA VŠECHNO?

Houba má podle tradiční čínské medicíny blahodárný vliv na celou řadu orgánů, zdravotních problémů a nemocí, je účinná při různých typech srdečních poruch, chronické bronchitidě, cirhóze jater, ale také při mykózách, vysokém cholesterolu nebo astmatu a tak dále.

Autor: Shutterstock

MODERNÍ POZNATKY

Podle moderních poznatků se reishi vyznačuje širokým spektrem biologicky účinných látek, kterých obsahuje více než 250. Nejdůležitějšími jsou polysacharidy, z nich zejména betaglukany. Ty podněcují v imunitním systému zvýšenou aktivitu specifického druhu bílých krvinek, tzv. makrofágů, které pomáhají stabilizovat imunitu.

Mezi další významné a účinné látky patří  triterpenoidy či adenosin. Triterpenoidy působí protizánětlivě, antialergicky, snižují tlak krve, zlepšují metabolismus jater a jejich detoxikaci. Adenosin pak podporuje nervovou soustavu, má léčivý a preventivní účinek při migréně a při poruchách prokrvení koronárních a periférních cév. Další unikátní složkou reishi je organické germanium, které na sebe dokáže vázat těžké kovy a jiné zdraví škodlivé i jedovaté látky (např. z jídla) a neškodně je vyloučit z těla. Dále stabilizuje imunitní systém a podporuje v těle tvorbu látek, které tlumí viry v organismu, a pomáhá zvyšovat příjem kyslíku v krvi až 1,5x. V reishi je podle studií obsaženo až 6x více organického germania než v ženšenu.

Výsada mocnářů

O výjimečnosti houby reishi vypovídá skutečnost, že ve starověké Číně ji směla konzumovat pouze císařská rodina. O jejích léčivých účincích se nacházejí zmínky v čínských spisech starých 4 tisíce let.