1. Ovoce je zdravé, musíme ho jíst hodně

PRAVDA: Ta je někde na půl cesty. Kromě vitaminů obsahuje totiž ovoce množství cukrů. Vhodné je konzumovat ho hlavně dopoledne nebo před sportovním výkonem, večer už raději ne, protože přijatou energie má organismus těsně před spaním problém zpracovat.

2. Cukr způsobuje cukrovku

PRAVDA: U diabetu 1. typu hrají roli genetické dispozice, rizika u diabetu 2. typu jsou nadváha, obezita a nezdravý životní styl. Nepřímo s tím nadměrná konzumace cukru vedoucí k obezitě souviset tedy může.

3 Některé potraviny chrání před rakovinou

PRAVDA: Žádné výzkumy dosud jednoznačně nepotvrdily vliv konzumace jakýchkoli potravin na snížení rizika vzniku nádorových onemocnění. 

4. Biopotraviny jsou vždy zdravé 

PRAVDA: Jediné, co označení „bio“ může zaručovat, je, že označené potraviny byly vypěstovány bez umělých hnojiv a chemických postřiků a dobytek se pásl v přírodě. Párek nebo jogurt s označením „bio“ jsou však stejně tučné jako průmyslově vyráběné produkty.

Autor: Shutterstock

5. Ze sladkostí vzniká zubní kaz

PRAVDA: Ze sladkostí zubní kaz nemáte! Ten ke svému vzniku potřebuje kromě jiného především čas. Stačí řádně dodržovat pravidla ústní hygieny.

6. Jíst večer škodí

PRAVDA: Záleží jen na tom, kdy uléháte ke spánku. Doporučuje se nejíst dvě až tři hodiny před spaním. Pokud jste noční pták, pak můžete večeřet klidně okolo deváté hodiny, chodíte-li spát po večerníčku, večeře v sedm zdravá není.

7. Jídelníček nemá smysl, nemoci se dědí

PRAVDA: Životní styl obecně a tedy i povaha našeho jídelníčku se podílí na našem zdraví poměrně zásadně, z 50 – 60 %! Dědičnost ovšem hraje důležitou roli.