Podle průzkumu portálu Kaloricketabulky.cz vzrostla obliba avokáda mezi roky 2016 a 2017 o 20%.  K rostoucímu zájmu o potravinu přispívá osvěta v oblasti stravování a stále se rozšiřující nabídka receptů, ve kterých avokádo figuruje. „Avokádo je z hlediska spotřeby skokanem roku. Prozatím se sice nevyrovná tradičním druhům ovoce, jako jsou banány, pomeranče a mandarinky, jeho obliba ale raketově roste,“ uvádí Tomáš Pětivoký.

Z průzkumu dále vyplývá, že Češi konzumují avokádo nejčastěji syrové, je ale také oblíbenou ingrediencí trendy receptů. Mezi nejoblíbenější recepty patří pomazánka z avokáda, sushi maki s avokádem a dresink guacamole.

 

...
Autor: Shutterstock


Proč jíst avokádo?
1. Je velmi výživné a obsahuje širokou škálu živin, včetně 20 různých vitamínů a minerálních látek. Jeden kus má zhruba 160 kalorií, 2 gramy bílkovin a 15 gramů zdravých tuků, naopak neobsahuje cholesterol ani sodík. Má nízký obsah nasycených tuků.

2. Má velmi vysoký obsah draslíku. Ve 100gramech se nachází 14 % doporučené denní dávky draslíku. Pro srovnání, banán, který je považován za potravinu s vysokým obsahem draslíku, dokáže pokrýt pouze 10 % doporučené denní dávky.

3. Je to potravina s vysokým obsahem tuku. Tuk obsažený v avokádu je jeho největším benefitem. Je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů omega 3 mastných kyselin, které rozšiřují cévy, působí protizánětlivě, zlepšují paměť a pomáhají při psychických problémech. Zatímco dříve byl tuk považován za nežádoucí a zelenou na jídelníčku dostávaly potraviny s označením „light“, dnes je celosvětovým trendem vyvážená strava bohatá právě na zdravé tuky,“ uvádí výživová poradkyně Cecílie Jílková.

4. Avokádo má také velké množství vlákniny, která přispívá ke zdravému trávení.

Zdroj: Kaloricketabulky.cz