Sůl a cukr v určité míře organismus k životu potřebuje. Ale zdravé hranice jsou velmi často překračovány a nadměrný příjem má pak negativní dopad na lidské zdraví.

KDYŽ JE JICH PŘÍLIŠ

Podle Státního zdravotního ústavu při nadměrném příjmu soli organismu hrozí vyšší riziko hypertenze, kardiovaskulárních onemocnění, otoků, osteoporózy, vzniku ledvinových kamenů, rakoviny žaludku, astmatu, ale i obezity. Při nezdravě vysokém přijmu cukru, který není organismus schopen zužitkovat, hrozí nadváha až obezita, s nimiž rovněž souvisí vážná zdravotní rizika. Jen 10 až 15 % soli do organismu dostáváme vlastním solením ze slánky, podobný objem se do organismu dostane při konzumaci sýrů a téměř dvojnásobné množství přijmeme z pečiva nebo z uzenin. U cukru žádné jasné hranice nejsou, jeho příjem musí být vyvážen dostatečným výdejem – je zdrojem energie, kterou je třeba vydat.

OBELSTÍT CHUŤOVÉ BUŇKY

Pokud tušíte, že soli nebo cukru přijímáte více, než je zdrávo, odborníci mají snadné řešení – velmi pozvolna snižovat jejich množství v potravě tak, aby vaše chuťové buňky změny nepociťovaly, snáz si tak zvyknou. A dále vyhýbat se potravinám, které obsahují jejich nadměrné množství. U soli jsou to gulášové nebo bujonové kostky, kořenicí směsi, ochucovadla, průmyslově vyráběné dipy, omáčky, solené oříšky, tyčinky, chipsy… Sůl nahrazujte bylinkami, které dodají pokrmům výraznou chuť.

V případě cukru je obecně lepší slazené nápoje nahrazovat vodou, třeba s citrónem – velmi osvěžující, bonbóny ovocem, zmrzlinu dření vyrobenou z čerstvého ovoce, koblihu jablkem. Ale pozor – i v ovoci nebo šťávách z ovoce vyrobených je obsažen cukr, který si vaše tělo, pokud ho nezvládne spotřebovat při jiné aktivitě, bude ukládat.

Denní doporučená dávka soli

Dospělý člověk 5 g (čajová lžička)

Děti 1-6 let       2 g

Kojenci 1 g (nesolit!)

Průměrná spotřeba soli u průměrného Čecha    15 g denně

Kolik kostek?

Podle doporučení Společnosti pro výživu by přidané jednoduché cukry měly tvořit maximálně 10 % z celkového energetického příjmu.

U lehce pracujících dospělých by to nemělo být více než cca  60 g na den (přibližně 15 kostek cukru).

Podle dostupných výzkumů je spotřeba cukru průměrného Čecha 132 g za den.