Mezi oblíbené tepelné úpravy tohoto druhu patří vaření v páře. Považuje se za jednu z nejzdravějších forem vaření. Pára na suroviny působí šetrně, obklopuje je ze všech stran a tím, že potraviny neleží ve vývaru, dochází k minimálním ztrátám vitamínů, minerálů… Navíc není potřeba tolik solit nebo kořenit. Potraviny si totiž zachovají svoji přirozenou chuť i barvu. Není problém použít jen obyčejný napařovač, na kterém možná ohříváte knedlíky, ale můžete sáhnout i po moderních spotřebičích, které parní vaření umožní.

V HRNCI I V TROUBĚ

Rozšířené jsou dnes parní hrnce, které díky několika nádobám umístěným nad sebou umožňují připravit celý pokrm najednou, a to včetně polévky nebo rýže. Široký sortiment představují i parní trouby, které umožňují využívat kombinace přípravy pokrmu v páře s různými druhy pečení a vaření. Kachna připravená v parní troubě bude chutnější, šťavňatější, o křupavou kůrku přitom nepřijdete. Páru v trou bách lze ale využít i třeba k šetrnému rozmrazení potravin nebo ohřevu hotového pokrmu. Také v troubách lze obvykle připravovat různé pokrmy ve více úrovních najednou, aniž by si předaly vůni nebo chuť.

DEJTE JÍDLU ČAS

Dalším populárním způsobem je tzv. pomalé vaření. Není to žádná novinka, pomalé hrnce se objevily už před více než 40 lety ve Spojených státech. Nyní zažívají obrovský rozmach i kvůli úspoře energie. Jídlo se v nich vaří pomalu při teplotách těsně pod bodem varu, takže suroviny nejsou tolik znehodnocovány, nejsou rozvařené, maso je přitom měkké. Použít je možné méně soli i koření, ba i minimum tuku. O dění v hrnci se navíc nemusíte vůbec starat. Vložíte do něj všechny suroviny na polévku, omáčku, guláš atd., nastavíte a bez nutnosti kontroly necháte pomalu vařit po nastavenou dobu.

SMAŽENÍ BEZ MASTNOTY

Mnozí se vyhýbají smaženým pokrmům kvůli vysokému obsahu tuku a tedy kalorií. To lze ale omezit. Existují pánve se speciálními typy povrchů, na nichž stačí pro stejný výsledek použít jen nepatrné množství tuku, k dostání jsou i fritézy, kde křupavé hranolky uděláte jen s lžičkou oleje.

Fotogalerie
2 fotografie