Jako příklad, jak důležité je zásobovat organismus tekutinami, lze uvést chřipku. Při zvýšeném příjmu tekutin může tělo lépe bojovat proti dehydrataci z virového onemocnění a detoxikovat se od odpadních látek. Při chřipce by tak dospělý místo běžných 2 až 2,5 litru vody za den měl vypít litry přibližně 3. 

Horečka, pocení

Při vysokých horečkách, které jsou typickým projevem chřipkového onemocnění, se tělo nadměrně potí. Odchází přitom z těla důležité minerály – hořčík, sodík, draslík… Nedostatek minerálů však vede k nerovnováze organismu, únavě, ztrátě energie, bolestem hlavy a prodlužuje dobu rekonvalescence. Je tak vhodné doplňovat je prostřednictvím pití minerálních vod. 

Autor: Shutterstock

Káva a alkohol nezaberou

Americký lékař David Lewis říká: „První linie obrany se nachází právě v nosních sliznicích. Ta se chová jako lepkavý papír, který chytá do pasti všechny nečistoty a bakterie.“ Pokud budou díky správnému pitnému režimu sliznice stále dobře hydratované, organismus se onemocnění spíše ubrání. Při dehydrataci se účinnost zachytávání nečistot a virů v nose a krku snižuje až o 50 %. Pozor, káva ani alkohol tuto schopnost nemají a naopak organismus a dýchací sliznice vysušují a zvyšují riziko onemocnění. David Lewis také tvrdí: „Už osm malých skleniček vody denně může odvrátit onemocnění chřipkou. Je důležité dbát na pití kvalitní vody, ale také na její příjem právě po malých dávkách.“

Jak pít?

  • Kromě přírodní pramenité a minerální vody jsou v zimě vhodné např. ovocné čaje, které nedehydratují jako čaj černý.
  • Pozor na přílišné slazení!
  • Do vody a nebo čaje je také dobré vymačkat citrón a doplnit tak vitamín C.