Žádoucí je ovšem jakémukoli onemocnění se vyhnout. Důležitá je prevence. U dětí stejně jako u dospělých spočívá v pestrém a vyváženém jídelníčku, v němž má pevné místo ovoce a zelenina, v přiměřené a pravidelné pohybové aktivitě, ale také v dostatku spánku a samozřejmě odpovídajícím oblékání. Imunitu můžete posilovat také vhodně vybranými vitaminovými přípravky. Pokud ale i přes veškerou snahu dítě nastydne, rýmu nepodceňujte! I když to není ze své podstaty nebezpečné onemocnění, nečekejte, až sama odezní, začněte ji léčit. I tato banální choroba může vést ke komplikacím. Těmi nejčastějšími jsou záněty vedlejších nosních dutin a u dětí zejména zánět středouší.

Klidový režim

Pokud jakýkoli z příznaků nemoci z nachlazení u svého dítěte pozorujete, nežeňte je do školy nebo školky, první pomocí v pravém slova smyslu je klidový režim. I ve školce, a co teprve ve škole, mívají děti poměrně nabitý program, který jedinec oslabený nemocí bude zvládat s obtížemi. Necháte-li dítě doma, zabráníte tak navíc šíření nemoci mezi jeho spolužáky.

Nutná opatření

Při nachlazení je potřeba dětskému pacientovi připravit vhodné prostředí, v němž bude nemoc zvládat lépe. Zvlhčujte vzduch (klidně jen pomocí mokrých plen na topení nebo v okolí postýlky), nepřetápějte a pravidelně větrejte. Dbejte na pitný režim dítěte.Je potřeba také udržovat dítěti průchodný nos. U nejmenších používejte mořskou vodu. Dětem, které ještě neumějí smrkat, pomůže speciální odsávačka hlenů. Nasazuje se na vysavač zapnutý na nejnižší výkon a účinně a šetrně odstraní dítěti hleny z nosu. U větších děti lze aplikovat i další přípravky, které pomohou k oplasknutí sliznice.

Autor: Shutterstock

Kapesníky do koše

Dohlédněte na hygienu. Nemocné dítě (stejně jako jakýkoli jiný nemocný člen rodiny) by mělo mít svůj vlastní ručník a dbát na zvýšenou hygienu rukou. Zapomeňte na látkové kapesníky, používejte jednorázové, po vysmrkání je vyhoďte. Až se malý pacient uzdraví, vyměňte mu ložní prádlo a zubní kartáček.Poslat dítě do školy po dvou dnech, co odezní nejhorší příznaky, je špatný postup. Sami musíte pozorovat, že dítě není zcela zotavené. Nekomplikovaná rýma trvá, jak všichni víme, týden a součástí léčby je i rekonvalescence, tedy klidový režim. Ten byste u dítěte měli dodržet, i když už se žádné příznaky rýmy neprojevují. Pokud se je ale nedaří potlačit ani po nasazení běžně dostupných zbraní, nebo se dokonce zhoršují, navštivte s dítětem odborníka.

S chřipkou k lékaři

Dětskou rýmu můžete zvládnout svépomocí, pokud však máte podezření na chřipku, která se může zprvu hlásit i jako rýma, ale typičtější je celková reakce organismu, především únava, malátnost, vysoké horečky (lidský organismus je doslova paralyzován), pak neprodleně kontaktujte lékaře, aby poradil, jak postupovat, a dítě nejlépe vyšetřil. Právě děti, stejně jako senioři či pacienti s vážnějším chronickým onemocněním, jsou ohroženými skupinami, u nichž je správný postup léčby zásadní. Chřipka, její přecházení, nedostatečná či špatná léčba totiž mohou mít pro lidské tělo, pro to dětské o to více, zdravotní následky, od méně významných potíží až po ty, které dospělého i dítě ohrožují na životě.