Bez makových buchet by český Honza nevyšel na vandr, bez makových koláčků by se neobešla žádná svatba. Tušíte ale, že »obyčejný« mák umí také vylepšit zdraví? Mák je zásobárna vápníku, železa i hořčíku. Ve 100 gramech máku se ho nachází až 1 400 mg, což je nejvíce ze všech potravin. Je to dvanáctkrát více, než ho obsahuje mléko, třikrát více než sýry. Obsahuje i pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků, hlavně kyselinu linolovou a vitamin E.

Pravidelná konzumace může výrazně přispět k prevenci osteoporózy. Prospívá hlavně těhotným ženám a starším lidem, kteří potřebují vápníku o něco více. Má navíc perfektní zklidňující účinky, působí proti stresu či při bolestech hlavy. Příznivě ovlivňuje také stav vlasů, nehtů a zubů. Obsahuje všechny důležité látky pro podporu krvetvorby, čímž působí proti anémii. Pomáhá také při pálení žáhy.

Výborný způsob, jak ho do svého jídelníčku dostat, je například maková nádivka. Pokud vám ale vadí, že se vám zrníčka dostávají do zubů, nezoufejte a vyzkoušejte jednoduchý trik. „Pokud chcete docílit vláčné makové nádivky, zkuste do ní nastrouhat kus cukrové řepy, pokud ji nemáte po ruce, tak alespoň hrušky,“ prozrazuje Michaela Němcová z projektu českých farmářů Nakupzfarmy.cz.

Není jen do buchet

Používáte mák jen jako náplň do buchet a koláčů? Vyzkoušejte něco jiného! Výborný je například také k tomuto:

 

  • k výrobě makového oleje
  • pro přípravu makového mléka
  • jako posyp sladkého i slaného pečiva
  • ke zvýraznění chuti při vaření i pečení, jeho chuť připomíná oříšky

 

 

Makové mléko

Potřebujete:

  • 100 g čerstvého máku
  • 850 - 1 000 ml vody

Postup:

Maková semena propláchněte, zalijte vodou a pár hodin, případně i přes noc nechte stát v pokojové teplotě. Odstátou vodu s mákem promíchejte a umixujte do pěny. Pak přes jemné sítko nebo plátýnko přeceďte do sklenice. Čím méně vody použijete, tím bude mléko hustší a krémovější. Mléko je vhodné při překyseleném organismu i při osteoporóze.

Makové minikoláčky

Potřebujete: 1 kg hladké mouky, 70 g másla, 130 g cukru krupice, 7 žloutků, 50 g droždí, 3 šlehačky, špetka soli

Na náplň: 1 hrnek mletého máku, mléko, 5 lžic krupicového cukru, ½ sáčku vanilkového cukru, špetku skořice, citronovou kůru

Postup: Máslo, žloutky a cukr utřete do pěny. Přidejte k ostatním surovinám, zadělejte na těsto a nechte půl hodinky nakynout. Mezitím si připravte makovou náplň – mléko uveďte do varu a vařící ho lijte do pomletého máku, dokud nedosáhne požadované hustoty náplně. Přidejte oba cukry, skořici a citronovou kůru.

Těsto vyndejte z mísy, rozdělte na stejné díly, vyválejte a nakrájejte na čtverečky velké zhruba 4 cm. Doprostřed dejte makovou náplň a překryjte rohy čtverců, které pak stlačte k sobě. Pečte v troubě, dokud nemají koláčky správnou barvu.

VIDEO: Deset potravin, které pomohou vašemu srdci.

Video
Video se připravuje ...

Deset potravin, které pomohou vašemu srdci. mojezdravi.cz/Yokohanna/iStock.com

Fotogalerie
7 fotografií