Hroznové víno mnohé z nás zajímavá pouze ve formě alkoholického nápoje z něj vytvořeného. Víno ale nepatří jen do lahve! Kuličky hroznů mají na lidský organismus celou řadu pozitivních účinků. 

Slupka

  • Je bohatá na vlákninu, odstraňuje zácpu i ochablost střev a odvádí vodu i s odpadními látkami.
  • Urychluje průchod moči ledvinami a také mírní záněty ledvin a močového měchýře.

Dužnina

  • Obsahuje všechny vitamíny B komplexu, s výjimkou B12.
  • Fruktóza upravuje hladinu cukru. Nedostatek cukru v krvi je viníkem únavy, nervozity i nesoustředěnosti.
  • Kyselina listová podporuje krvetvorbu, vitamín C imunitní systém.
  • Mangan prospívá kostem, štítné žláze a nervům.
  • Hořčík zabraňuje svalovým křečím a podporuje srdeční činnost.
  • Draslík vyrovná hospodaření se solí v těle.

Semínka

  • Obsahují speciální bílkovinu, která působí proti rakovině.
  • Výtažek ze semen posiluje činnost srdce a zpevňuje cévy.
  • Olej, lisovaný ze semen, pomáhá udržet elasticitu pokožky.

Jak vybírat hrozny?

Kupujte takové, které má ještě zelené stopky, to vydrží ještě nějakou dobu čerstvé. Uchovávat je můžete ve spodní části chladničky maximálně týden, přezrálé vydrží kratší dobu. Červené je zdravější! Ve vinných semenech, slupce a také v listech je resveratrol, který má výrazné antioxidační vlastnosti. V červeném víně je ho 60 – 100× více než v bílém a rutin obsažený v tom červeném, je několikanásobně silnějším antioxidantem než vitamin E.

Víte, že...

...vinná réva pochází ze západní Asie a patří k plodinám, které začali lidé pěstovat nejdříve? Ve starém Řecku, na Krétě a v Trákii byly hrozny významnou složkou stravy a nechyběly na žádném stole.

VIDEO: Moraváci začali vyrábět víno jako ve starověku: Oranžové kvevri má až 15 procent alkoholu.

Video
Video se připravuje ...

Moraváci začali vyrábět víno jako ve starověku: Oranžové kvevri má až 15 procent alkoholu Jiří Nováček

Fotogalerie
11 fotografií