Hrušková pizza
Budete potřebovat:
- těsto na pizzu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 – 2 zralé hrušky nakrájené na plátky
- 100 g parmazánu
- sýr mozzarella nakrájený na plátky
- půlku nadrobno nakrájené červené cibule
- 100 g sýru s modrou plísní
- ¼ hrnku vlašských ořechů
- hrst rukoly
- lžíci másla
Troubu předehřejte na 180 °C. Vlašské ořechy lehce rozdrťte, vyskládejte na pečicí papír a dejte na 5 – 10 minut do trouby. Poté zvyšte teplotu trouby na 200 °C. Na rozžhavené pánvičce rozpusťte máslo, přidejte cibuli a nechte ji zkaramelizovat. Těsto na pizzu rozválejte do požadovaného tvaru. Potřete olivovým olejem. Na těsto vyskládejte mozzarellu, hrušku, nadrobno nakrájený sýr s modrou plísní, zkaramelizovanou cibuli, vlašské ořechy a navrch nastrouhejte parmazán. Pečte v troubě dozlatova, cca 10 minut. Nechte 5 – 10 minut vychladnout a posypte rukolou.
Švestkové chutney
Budete potřebovat:
- 1 kg vypeckovaných švestek
- dvě nadrobno nakrájené červené cibule
- 225 g rozinek (sultánky)
- lžíci nadrobno nakrájeného čerstvého zázvoru
- lžičku skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
- 2 špetky soli
- 600 ml bílého vinného octa
- 400 g cukru krystal
Do hrnce dejte nakrájené švestky, cibuli a sultánky. Přidejte zázvor, koření, sůl a ocet a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 10 – 15 minut. Přidejte cukr a vařte 20 – 30 minut, dokud chutney nezhoustne. Výborně se hodí k masu či sýrům.
Přichází sezóna jablek, hrušek a švestek: Na co pomáhají a kdo by je měl zařadit do svého jídelníčku?
Švestková zmrzlina
Budete potřebovat:
- 400 g zralých švestek
- 200 g cukru krystal
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g bílého jogurtu
- lžičku vanilkového extraktu
Vypeckované a nakrájené švestky dejte do hrnce a spolu se třemi lžícemi vody je přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud ovoce nezměkne. Směs propasírujte přes síto, přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte vzniklé pyré vychladnout. Vyšlehejte šlehačku. Smíchejte švestkové pyré s jogurtem a vanilkovým extraktem. Jemně vmíchejte šlehačku do švestkové směsi a dejte do mrazáku. Každých 30 minut promíchejte vidličkou.
Jablečné chipsy
Budete potřebovat:
- 2 – 3 jablka (Golden Delicious nebo Macintosh)
- lžičku skořice a lžičku cukru
Postup: Troubu předehřejte na 100 °C. Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Plátky vyskládejte na plech s pečicím papírem. Posypte skořicí a cukrem. Pečte zhruba hodinu, plátky obraťte a pečte další hodinu.
VIDEO: Ovoce a zelenina, které vám pomohou zhubnout.
Ovoce a zelenina, které vám pomohou zhubnout mojezdravi.cz/ccmixter.org