Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak poznat kvalitní burčák? Stačí se řídit několika zásadními pravidly!

/
  • Burčák je zdravý, neměli byste ho ale pít po litrech.
    15. září 2017 ● 08:00

    Sezona burčáku je po roce zase tady! Abyste si ale opravdu pochutnali, musíte burčák pečlivě vybírat, správně skladovat a vypít včas. Nechcete se nechat napálit a místo kvalitního burčáku koupit nějakou břečku? Stačí se řídit několika jednoduchými pravidly. Aha! vám poradí, jak na to.

  • 1.

    Omrkněte bublinky

    Dobrý burčák poznáte na první pohled. Správně vyrobený a skladovaný burčák totiž stále kvasí, takže jsou v lahvi nebo sklence dobře pozorovatelné drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého.

    Buráčk.
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Zkontrolujte barvu

    Burčák by měl mít okrovou barvu, může být i mírně nahnědlý. Neměl by však být příliš kalný, větší množství kalu se totiž objevuje při pozdějších fázích kvašení. Tehdy bývá burčák alkoholičtější a už není tak sladký, svěží a chutný.

    Buráčk.
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Přičichněte si

    Kvalitní burčák je velmi dobře cítit po odrůdě, z které byl vyroben. V jeho vůni by neměla být stopa po zápachu hniloby nebo zatuchliny, které svědčí špatné surovině nebo chybách v procesu výroby! „Jestliže bude burčák trochu cítit po droždí, nejde o vadu, ale o důkaz činnosti kvasinek,“ upřesňuje Marek Babisz, sommelier Národního vinařského centra. Stále by ale měl mít svěží nasládlou chuť a příjemnou vůni.

    Buráčk.
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Nejlepší je plast

    Bojíte se, aby vám burčák nevybuchl? Myslete na to už při nákupu. Pro přenášení i skladování je nejlepší plastová nádoba (PET nebo kanystr). Uzávěr ale nesmíte úplně dovřít, aby měl kam unikat oxid uhličitý, který vzniká kvašením a mohl by zapříčinit výbuch. Pokud zakoupenou dobrotu nestihnete vypít, uskladněte ho v chladnějším prostředí. Tím zpomalíte průběh kvašení a pochutnáte na něm ještě i druhý den.

    Pro uskladnění burčáku jsem nejlepší plastové lahve.
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Kdy ho ochutnáte?

    Burčák se může prodávat pouze od 1. srpna do 30. listopadu a smí být vyroben jen hroznů vypěstovaných a zpracovaných v České republice.

    Buráčk.
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Jak vzniká

    Jde o jeden z nápojů, který vyrábí příroda sama. Čerstvě vylisovaný vinný mošt po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj. Během krátkého období, kdy se pije, obsahuje ideální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.

    Burčák je dostupný z kraje sklizně.
    Autor: Profimedia.cz

  • 7.

    Prospívá zdraví

    Burčák nejen skvěle chutná, ale dělá dobře i našemu zdraví. Díky vysokému obsahu kvasinek obsahuje vitamin B. S jeho pomocí umí ochránit sliznice a zažívací trakt, pozitivně působí na činnost srdce a brání nervovým a kožním poruchám.

    Buráčk.
    Autor: Profimedia.cz

  • 8.

    Kde se prodává

    Burčák kromě Česka bez obtíží najdete už jen na Slovensku, v Německu a Rakousku.

    Buráčk.
    Autor: Profimedia.cz

    VIDEO: Podle vinaře Adámka nesmí mít burčák příliš alkoholu.

    Video
    Video se připravuje ...

    Vinař Adámek: Burčák nesmí mít moc alkoholu Ondřej Požár

    Fotogalerie
    12 fotografií

Dnešní horoskopy