Jak poznat kvalitní burčák? Stačí se řídit několika zásadními pravidly!
-
Sezona burčáku je po roce zase tady! Abyste si ale opravdu pochutnali, musíte burčák pečlivě vybírat, správně skladovat a vypít včas. Nechcete se nechat napálit a místo kvalitního burčáku koupit nějakou břečku? Stačí se řídit několika jednoduchými pravidly. Aha! vám poradí, jak na to.
- 1.
Omrkněte bublinky
Dobrý burčák poznáte na první pohled. Správně vyrobený a skladovaný burčák totiž stále kvasí, takže jsou v lahvi nebo sklence dobře pozorovatelné drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého.
- 2.
Zkontrolujte barvu
Burčák by měl mít okrovou barvu, může být i mírně nahnědlý. Neměl by však být příliš kalný, větší množství kalu se totiž objevuje při pozdějších fázích kvašení. Tehdy bývá burčák alkoholičtější a už není tak sladký, svěží a chutný.
- 3.
Přičichněte si
Kvalitní burčák je velmi dobře cítit po odrůdě, z které byl vyroben. V jeho vůni by neměla být stopa po zápachu hniloby nebo zatuchliny, které svědčí špatné surovině nebo chybách v procesu výroby! „Jestliže bude burčák trochu cítit po droždí, nejde o vadu, ale o důkaz činnosti kvasinek,“ upřesňuje Marek Babisz, sommelier Národního vinařského centra. Stále by ale měl mít svěží nasládlou chuť a příjemnou vůni.
- 4.
Nejlepší je plast
Bojíte se, aby vám burčák nevybuchl? Myslete na to už při nákupu. Pro přenášení i skladování je nejlepší plastová nádoba (PET nebo kanystr). Uzávěr ale nesmíte úplně dovřít, aby měl kam unikat oxid uhličitý, který vzniká kvašením a mohl by zapříčinit výbuch. Pokud zakoupenou dobrotu nestihnete vypít, uskladněte ho v chladnějším prostředí. Tím zpomalíte průběh kvašení a pochutnáte na něm ještě i druhý den.
- 5.
Kdy ho ochutnáte?
Burčák se může prodávat pouze od 1. srpna do 30. listopadu a smí být vyroben jen hroznů vypěstovaných a zpracovaných v České republice.
- 6.
Jak vzniká
Jde o jeden z nápojů, který vyrábí příroda sama. Čerstvě vylisovaný vinný mošt po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj. Během krátkého období, kdy se pije, obsahuje ideální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.
- 7.
Prospívá zdraví
Burčák nejen skvěle chutná, ale dělá dobře i našemu zdraví. Díky vysokému obsahu kvasinek obsahuje vitamin B. S jeho pomocí umí ochránit sliznice a zažívací trakt, pozitivně působí na činnost srdce a brání nervovým a kožním poruchám.
- 8.
Kde se prodává
Burčák kromě Česka bez obtíží najdete už jen na Slovensku, v Německu a Rakousku.
VIDEO: Podle vinaře Adámka nesmí mít burčák příliš alkoholu.
VideoVideo se připravuje ...Vinař Adámek: Burčák nesmí mít moc alkoholu Ondřej Požár