Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na žloutenku každý rok zemře až milion lidí: Co byste měli vědět o nemoci špinavých rukou?

/
  • Žloutence se říká nemoc špinavých rukou. Nejúčinnější prevencí je dobrá hygiena a očkování.
    5. srpna 2017 ● 09:15

    Říká se jí nemoc špinavých rukou, ale žloutenka může napadnout každého. Toto virové onemocnění se snadno šíří a jeho důsledky mohou být závažné. Každý rok na ni zemře až milion lidí... Nejúčinnější prevencí zůstává pečlivá hygiena, bezpečný sex a očkování.

    Žloutenka je nakažlivé infekční onemocnění vyvolané viry, které napadají játra a způsobují jejich zánět. Zejména hepatitida typu A a B se mohou týkat každého, protože je poměrně snadné se jimi nakazit.

    Hepatitidy neboli žloutenky existuje 5 typů, označovaných jako A, B, C, D a E. Tyto viry způsobují jaterní záněty a vyskytují se i u neprůchodnosti žlučových cest, rozpadu krvinek či jiných jaterních onemocnění. Virová hepatitida je navíc hlavní příčinou rakoviny a cirhózy jater.

    Nákazy typu A a B se často šíří kontaminovanými látkami v jídle a vodě (v rozvojových zemích bylo až 90 % dětí do věku 10 let nakaženo žloutenkou typu A), B, C a D se zase přenáší krví a tělními tekutinami od infikovaného člověka. Nejvyšší počet nakažených typem B žije v oblasti subsaharské Afriky a východní Asie. Žloutenka typu C se zase přenáší především mezi narkomany kvůli infikovaným injekčním stříkačkám. Každý rok se některým typem nakazí mnoho milionů osob, celý milion nemoci ročně podlehne.

    Hepatitidou typu D můžete onemocnět pouze v případě, že už máte v těle viry typu B. Hlavní příčinou nákazy typem E je konzumace špatně tepelně zpracovaného masa. Každý rok se objeví až 20 milionů nových případů infekční žloutenky typu E.

    Mnozí rodiče se bojí nechat své děti očkovat kvůli rozporuplným informacím o možných důsledcích. Necháním dětí bez očkování však riskují i životy svých blízkých, například starších členů rodiny.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Dětí bez očkování přibývá, rodiče tak mnohdy riskují jejich život Joj

    Nejrozšířenější u nás

    U nás jsou nejčastější žloutenky typu A a B. A je nejrozšírenejší žloutenka na světě, ročněse nakazí až 1,5 milionu lidí. Většina se zotaví do dvou měsíců, s rostoucím věkem je ale nebezpečnejší. U typu A je nutná hospitalizace a dlouhá rekonvalescence. B je zase nejzávažnejší infekční chorobou, která postihuje asi dvě miliardy lidí. Část nemocných se může s nákazou potýkat léta.

    Prevence

    • Očkování
    • Čistá voda
    • Nové jehly a stříkacky při aplikaci drog
    • Důležitá je hygiena rukou
    • Osobní hygiena
    • Čistota veřejných toalet
    • Bezpečný sex

    Kolik stojí očkování

    V rámci povinných (hrazených) očkování jsou děti chráněné proti hepatitidě B. Očkování proti typu A si musí lidé zaplatit sami. „Kombinovaná vakcína stojí 1800 Kc, na typ A 1480 Kc (dětská 1180 Kc), na typ B 940 Kc,“ vypočítává epidemiolog MUDr. Rastislav Maďar.

    • VZP prispívá na ockování až 500 korun.
    • Zdravotní pojištovna Ministerstva vnitra ČR přispívá částkou 600 Kc s tím, že oba rodice mohou poskytnout svůj příspěvek svému dítěti.
    • Příspěvek na očkování poskytovaný Českou průmyslovou zdravotní pojištovnou je pro děti až 1500 Kc, pro dospělé až 700 Kc.

    Hepatitida jako hrozba: Žena v amoku hrozila nákazou žloutenky.

    Video
    Video se připravuje ...

    Žena v amoku hrozila žloutenkou Policie ČR

    Fotogalerie
    10 fotografií

Dnešní horoskopy