Přední český herpetolog Ivan Rehák před zmijím kousnutím varuje. I když je nebezpečné hlavně pro starší či nemocné lidi, děti nebo alergiky, ani zdravý dospělý by jej neměl podceňovat. Doporučuje v každém případě vyhledat lékaře, který potom posoudí nutnost podání očkovacího séra.

Když vás zmije uštkne a není v okolí žádná pomoc, zavolejte na linku 155. Spojí vás s odborníky, kteří vám na dálku poradí, co máte dělat. Smrtelná dávka je asi 15-20 miligramů jedu. Při kousnutí ho ale průměrně do oběti vstříkne jen asi 10 miligramů. Jed zmije je stejně silný, jako jed kobry, ta ho ale při uštknutí vstříkne zhruba třikrát víc.

„Zmije je v podstatě jediný had, který může ohrozit domácí mazlíčky,“ říká MVDr. Martina Načeradská. A největší potíž je v tom, že majitel často neví, že k uštknutí došlo. Je tedy třeba dbát na to, aby zvíře v přírodě nepobíhalo bez dozoru. První klinické příznaky se obvykle objeví rychle, při nižší dávce jedu ovšem i po několika hodinách i dnech.

Příznaky:

  • Výrazný otok nejen v místě kousnutí, ale i na sliznicích.
  • Tkáň kolem místa kousnutí odumírá, mohou se objevit puchýře.
  • Může se objevit zvracení a průjem, oběhové potíže, křeče, spavost, později se zvětšují uzliny.
  • Objevuje se omezená hybnost kloubů, která může trvat i několik měsíců.

Jak zvíře ošetřit?

Omezte pohyb zvířete, na místo uštknutí přiložte kompresní obvaz a zchlaďte ho. Okamžitě volejte veterináře, který aplikuje protijed a hlavně zahájí protišokovou terapii.

Neuvěřitelné video: Had vyzvracel živého hada!

Fotogalerie
4 fotografie