Historie praví, že lidé chodí obutí již 40 tisíc let! Podle vědců primitivní boty připomínaly spíše bandáže. Nejstarší dochovaná obuv je pak stará přibližně 10 tisíc let a její funkce byla spíše ochranná. Z kosterních pozůstatků lze vyčíst, že chodidlo a zejména patní kost byly chráněny před nepříznivými mechanickými vlivy.

V poslední době se ale pomalu vrací do módy chození naboso či tzv. »bosování«. Pro naše nohy je přirozené a kůže na chodidlech se zvládne docela dobře přizpůsobit podmínkám, kterým jsou bosé nohy vystaveny.

„Jsem přesvědčen, že sezonní chození naboso po přírodním nerovném, netvrdém a zejména na prověřeném terénu může být velice blahodárné a prospěšné,“ míní ředitel Centra péče o nohy a tělo a prezident České podologické společnosti Jaroslav Fešar.

Ovšem pozor, celoroční »bosování« přínosné a zdravé rozhodně není. Zastánci celoročního »bosování« sice argumentují, že člověk se rodí bosý, a proto by tak měl i chodit. Je to ale stejné, jako by tvrdili, že člověk přichází na svět nahý, takže by neměl nosit oblečení.

Výhody »bosování« s mírou

+ Zlepšíte si kondici nohou i celkový postoj těla.

+ Je prevencí proti plochým nohám, bolestem zad či kyčlí.

+ Stimuluje organismus člověka. Na chodidlech se nachází spousta nervových zakončení a jejich dráždění má blahodárný vliv na funkci vnitřních orgánů.

+ Ideální je chůze po trávě, louce, lesní cestičce, vlastní zahrádce nebo relaxačně rehabilitační chůze po kamínkách, písku nebo oblázcích.

+ Pro bosé dovádění je nejlepší dobře prověřený terén.

Celoroční chození naboso

- Nohy jsou náchylné na prochladnutí a příliš nízká teplota v zimě nemusí bezpodmínečně znamenat otužování.

- Tvrdé povrchy při dlouhodobé a každodenní chůzi naboso mají negativní vliv pro nožní klenby, klouby a páteř.

- Ve městě se chodidla vystavují nešetrným povrchům a špíně. Hrozí snadné poranění.

- Kůže na chodidlech postupně zrohovatí, a to zejména na nášlapných opěrných bodech.

- V zesílené svrchní vrstvě kůže se objevují praskliny, do kterých se snadno dostane infekce.

VIDEO: Než si začnete vykračovat bosky, možná byste měli zvážit pedikúru, aby vám vaše nožky nedělaly ostudu. Jak na domácí pedikúru?

Video
Video se připravuje ...

Domácí pedikúra krok za krokem: Připravte nohy na léto Adam Balažovič

 

Stezky pro bosé nohy

Po celém Česku existují speciální stezky, které jsou určené pro chůzi naboso. Je jich už přes čtyřicet a jsou různě dlouhé – od 10 m po 5 km. Pro naše chodidla je to nevšední zážitek.

„Bosá stezka obsahuje různé druhy povrchů. Na relativně krátkém a bezpečném úseku, se můžeme bosí projít po šiškách, oblázcích, mulčovací kůře, písku, pilinách nebo jehličí,“ popsal pro Aha! zakladatel spolku Bosá turistika David Mrhač.

„Lidé si pak často uvědomí, že povrchy, na které by se běžně bosí neodvážili, mohou být nakonec překvapivě příjemné,“ dodává. Seznam stezek najdete na webu www.bosaturistika.cz.

 

Fotogalerie
12 fotografií