Počet nakažených spalničkami v Evropě stále prudce stoupá. Ohroženo je sousední Slovensko. Na území České republiky bylo zatím prokázáno 40 případů, což je nejvíce od roku 2014. Většina z nich byla diagnostikována v Moravskoslezském kraji.

„Hlavním důvodem aktuální epidemie spalniček je jednoznačně odmítání očkování. Vzhledem k tomu, že jde o tak vysoce nakažlivé onemocnění, předpokládáme další rozšíření epidemie. Navíc lidé hodně cestují, nikdo z nás tak nemůže být před touto infekcí uchráněn,“ varuje primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce MUDr. Hana Roháčová.

Státní zdravotní ústav upozorňuje, že se díky povinnému očkování u dětí podařilo významně snížit a eliminovat řadu infekcí. To však vede k tomu, že se lidé přestali těchto infekčních onemocnění bát, podceňují prevenci a s tím souvisí i upadající zájem o očkování proti těmto nebezpečným nákazám.

Vážné komplikace tohoto onemocnění jsou pak častější, než se předpokládalo. „Přesto odpůrci očkování dál trvají na tom, že je očkování zbytečné. S tím rozhodně nemůžu souhlasit. Jde o čistý hazard se zdravím i se životem,“ dodala Roháčová.

Dětí bez očkování přibývá, rodiče tak mnohdy riskují jejich život.

Video
Video se připravuje ...

Dětí bez očkování přibývá, rodiče tak mnohdy riskují jejich život Joj

Spalničky jsou vysoce nakažlivé infekční onemocnění. Nejčastěji postihuje děti ve věku 4 až 5 let, ale mohou jím onemocnět i mladší nebo starší děti, ale i dospělí. Nebezpečné jsou závažné komplikace, nejčastěji jde o zápaly plic, záněty středního ucha a dokonce i o zánět mozku. Spolehlivou ochranou před spalničkami je očkování.

Příznaky

  • kožní vyrážka
  • horečka
  • zánět spojivek
  • kašel a rýma, zánět horních cest dýchacích
  • slzící oči
  • bělavé tečky v dutině ústní

Jak probíhá nákaza

Virus spalniček se přenáší kapénkovou infekcí. Vstupní branou jsou sliznice nosohltanu a spojivek, poté se virus dostává do lymfatického systému. „Od nakažení k propuknutí nemoci dochází průměrně za 13 dní, člověk je však infekční už 2 – 4 dny před výskytem vyrážky a ještě 4 dny po jejím ústupu,“ vysvětluje docent Rostislav Maďar z očkovacích center Avenier.

Fotogalerie
8 fotografií