Nejenže má jehněčí maso má příznivé výživové vlastnosti, ale i skvěle chutná. Neobsahuje tolik tuku jako vepřové maso, a tudíž je vhodné pro ty, kdo mají problémy s hladinou cholesterolu.

Konzumovat toto maso se doporučuje i sportovcům, těhotným a kojícím ženám a dětem. Jehněčí můžete zařadit do jídelníčku i 2x týdně.

Jehněčí maso je velmi chutné, šťavnaté a křehké. Nejlepší je takové, které pochází ze zvířat pět, maximálně šest měsíců starých. Na dušení jsou skvělé bok a koleno a k pečení či grilování je zas vhodná kýta, plecko či hřbet.

„K svátkům jara jednoznačně patří mladé maso, například jehněčí. Mezi mé nejoblíbenější úpravy jehněčího patří jehněčí pečínka na česneku a rozmarýnu s lepenicí. Určitě Vám bude chutnat,“ říká šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts.

Maso podporuje:

  • zdravý růst a vývoj
  • krvetvorbu
  • obranyschopnost organismu a hojení ran
  • funkci štítné žlázy
  • funkci mozku
  • snižování váhy

Jehněčí obsahuje:

  • kvalitní plnohodnotné bílkoviny
  • omega 3 a omega 6 mastné kyseliny
  • vitaminy B1, B2, B3, B4, B6
  • velké množství vitaminu B12
  • lehce vstřebatelné železo

Jehněčí pečínka

Potřebujete: Pečínka: 1 kg jehněčí kýty nebo plece, 6 stroužků česneku, 3 snítky rozmarýnu, 2 větší cibule, olej, vývar, 100 g hladké mouky, sůl, pepř. Lepenice: 1 kg brambor, 500 g kysaného zelí, 100 g sádla, sůl, pepř mletý, kmín.

Postup: Pečínka: Jehněčí maso lehce očistěte. Osolte a opepřete. Rozmáčkněte česnek, který společně s rozmarýnem dejte na střed pekáče. Nalijte trochu oleje a položte na to maso. Zalijete malým množstvím vývaru a pečte na 160 stupňů cca hodinu.

Občas maso přelijte výpekem z pekáče a v polovině pečení jej otočte. Jestli je maso měkké i uvnitř, ověříte dlouhou vidličkou nebo špikovací jehlou, kterou na 5 vteřin vpíchnete do středu masa. Po vytažení musí být horká, tzn. maso se dobře peklo i uvnitř a je hotové.

Maso vyndejte a pustíte se do výpeku. Výpek z pekáče přelijte do hrnce, restujte dohněda, lehce zaprašte moukou a znovu restujte asi 5 minut. Poté zalijte vývarem, provařte, dochuťte solí, pepřem a česnekem a přeceďte přes jemný cedník.

Lepenice: Na rozpuštěné sádlo přidejte kysané zelí. Lehce provařte a důkladně promíchejte s uvařenými, rozšťouchanými bramborami do hladké směsi. Dochuťte solí, pepřem a mletým kmínem.

Pečínka na rozmarýnu
Autor: scom, Globus

Jehněčí guláš

Potřebujete: 0,75 kg jehněčího masa (nejlépe z kýty nebo plece), 80 ml slunečnicového oleje, 3 stroužky česneku, 1 lžíci koření, 1 lžíci vepřového sádla, 2 cibule, 20 g mleté papriky, 1 lžíci rajského protlaku, 0,2 l červeného vína, 0,8 l vývaru, chléb na zahuštění, sůl, pepř.

Postup: Den předem si naložte maso do nízkého hrnce s pokličkou nebo jiné uzavíratelné nádoby. Maso stačí nakrájet na kostky, smíchat s olejem, rozetřeným česnekem, kořením a nechat přes noc v chladu marinovat. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte na sádle, přidejte protlak a restujte. Ke konci přisypte sušenou papriku.

Tu osmahněte jen krátce. Přidejte maso i s marinádou a prudce ho zatáhněte. Osolte a opepřete. Přilijte víno a vývar a nechte cca 1½ hodiny vařit, dokud není maso měkké. Guláš podávejte buď nezahuštěný, nebo zahuštěný chlebem.

Jehněčí guláš
Autor: scom, Globus

Fotogalerie
5 fotografií