Pokud potřebujete po zimě zvednout náladu, zvolte kuřecí a krůtí maso, kešu, mléčné výrobky, banány, zelenou zeleninu, lososa, nebo tuňáka. Rovněž i některé vitaminové skupiny jako B – B6, B9 (kyselina listová) a B12 a vitamin C mohou podpořit tvorbu serotoninu. Hořčík posiluje nervy a je vhodný při zvýšené duševní zátěži a stresu.

Přírodním antidepresivem jsou banány. Obsahují tryptofan, cukry, draslík a mnoho dalších vitaminů a minerálních látek. Velmi účinně podporují tvorbu serotoninu.

Přírodním antidepresivem jsou banány.
Autor: scom

Velké množství vitamínu C, antioxidanty a další účinné látky obsahují borůvky. Pro organismus jsou velmi přínosné, neboť ho čistí, zbavují únavy a detoxikují. Podobné účinky mají i jahody.

Velké množství vitamínu C, antioxidanty a další účinné látky obsahují borůvky.
Autor: Scom

Mandle obsahují velké množství železa, a tím podporují tvorbu červených krvinek. Kromě toho mají v sobě také hořčík, který má antidepresivní účinky. Lze je velmi dobře využít proti krátkodobému podráždění.

Mandle obsahují velké množství železa, a tím podporují tvorbu červených krvinek.
Autor: Shutterstock.com

Lososí maso rovně podporuje tvorbu serotoninu, a to díky aminokyselině tryptofann. Losos rovněž zabraňuje pocitům úzkosti a zlepšuje spánek, neboť obsahuje omega 3 mastné kyseliny a vitamin D. Totéž platí i o tuňákovi.

Lososí maso rovně podporuje tvorbu serotoninu, a to díky aminokyselině tryptofann.
Autor: scom

Špenát díky vysoké koncentraci hořčíku zlepšuje soustředění. Vitaminy řady B podporují tvorbu serotoninu.

Špenát díky vysoké koncentraci hořčíku zlepšuje soustředění.
Autor: scom

Kapusta se svými účinky velmi podobá špenátu. Kromě dobré nálady však dobře podporuje imunitu, a to díky vitaminu C.

Kapusta se svými účinky velmi podobá špenátu.
Autor: scom

V rajčatech je obsažen antioxidant lykopen, obsahují hořčík, draslík a kyselinu listovou. Podporují dobrou náladu i imunitu.

V rajčatech je obsažen antioxidant lykopen, obsahují hořčík, draslík a kyselinu listovou. Podporují dobrou náladu i imunitu.
Autor: profimedia.cz

V čokoládě je obsažen tryptofan, základní látka pro tvorbu serotoninu. Kromě toho jsou kakaové boby zdrojem hořčíku, stimulují organismus a mohou způsobit i euforii.

V čokoládě je obsažen tryptofan, základní látka pro tvorbu serotoninu.
Autor: scom

Alkohol sice také zvyšuje hladinu serotoninu, ale zacházejte s ním opatrně, protože funguje velmi zrádně. V prvních fázích totiž hladina hormonu příkře stoupá, ale pak se serotonin přestane uvolňovat a tělo si říká o další dávku.

Dejte pozor na alkohol
Autor: scom

Fotogalerie
10 fotografií