Podle společnosti Tesco jsou Češi stále na Vánoce věrní rybám. Oproti kaprovi, kterého má na stole 13 %, však v posledních letech vede losos - volí ho až 20 % domácností. Oblíbené jsou také treska, pstruh, mořský vlk nebo halibut. Nejčastější důvody, proč lidé od kapra ustupují, je typická »bahnitá« chuť a vysoký počet kostí. S pstruhem si ale co se kostí týče mnoho nepomůžete.

Nejlepšší maso má podle většiny lidí losos. Je jemný, zdravý a snadný na přípravu. Nemusíte jej ale pouze smažit - zkuste ho třeba opéct s bylinkami. Výborně chutná například s provensálskou směsí nebo s rozmarýnem.

Velmi důležité je také znát původ kupované ryby. Nejvíce rybího masa produkují Norové a Skoti. Ideální je vybírat rybu z farmy. Nepřijde totiž do kontaktu s ostatními druhy, nečistotami ani toxiny či jinými škodlivými látkami. Maso by mělo být světle růžové a voňavé.

Mraženým rybám se doporučujeme vyhnout. Obecně maso ztrácí zmrazením kvalitu a chuť. A rybí maso je ještě náchylnější, protože se mrazem potrhají jemná vlákna. Vyplatí se tedy zaměřit na prodej buď živých, nebo alespoň čerstvých ryb.

Pokud vybíráte živou, dbejte na to, aby plavaly v prostoru (pozor na ty, co plavou na boku!) a netísnily se. "Měly by mít nepotrhané šupiny, jiskrné oči a čisté, červené žábry. Pokud kupujete maso už naporcované, rozhodně by nemělo zapáchat a vhodnější je vyvarovat se extrémně nízkých cen," říká Martina Bauerová z lahůdkářské firmy Papei. 

 Pokud nepatříte mezi milovníky ryb, nemusíte nijak zoufat. Další oblíbenou variantou na štědrovečerní tabuli je třeba vinná klobása z vepřového nebo hovězího masa, které se jemně umele.

Obsahuje také rohlíky namočené v mléce, bílé víno, muškátový květ a citronovou kůru. Smaží se na rozpáleném oleji, zatočí a sepne špejlí. Svým vzhledem tak připomíná sluneční kotouč, a není to žádná náhoda - tahle uzenářská specialita se připravuje už od 19. století jako symbol slunovratu.

„Kvalitu klobásy nejde na první pohled určit, jestli je skutečně dobrá, zjistíme, až se do ní zakousneme,“ vysvětluje Vít Morkus z Pražského řeznictví. „Napovědět nám může cena a také to, zda je v přírodním střívku, které je lesklé, křehké, pružné a neláme se, nýbrž se ohýbá a celkem snadno se trhá,“ dodává Morkus.

Fotogalerie
5 fotografií