Během svátků přichází do domácnosti řada lidí, kteří mohou být sice blízcí nám, naši mazlíčci je ale často neznají. Co na tom, že jsou to příbuzní. Vetřelci pro ně znamenají stres. Stejně tak narušení pravidelného režimu vycházek a krmení. Proto je důležité zajistit v domácnosti místo, kam se zvíře může schovat a kde bude mít za všech okolností svůj klid.

A pozor se vyplatí dát si i ohledně dekorací. Zábavná hračka se může snadno změnit v nebezpečí. Například skleněné ozdoby mohou při rozbití zvíře pořezat, nebo při pozření střepů i vážněji zranit. Je proto lepší nahradit je raději plastovými, které jsou odolnější.

Řetězy a lamely mohou být nebezpečné zrovna tak. Při spolknutí mohou ucpat trávicí strak a neprůchodná střeva jsou potom velmi vážným problémem. V takovém případě musíte neprodleně ke zvěrolékaři.

Pokud patříte mezi majitele koček, doporučujeme přivázat nebo jinak zajistit vánoční stromeček. Ten kočky totiž vyloženě láká ke šplhání a lezení, ale ne vždycky to musí vydržet.

Nezbedné kočky často rády pijí ze skleniček a váz. Pozor ale na ty s chvojím! Bývají v nich obsažené éterické oleje a jiné látky, které potom dráždí žaludeční a střevní sliznice. Potom následuje nepříjemný průjem, nevolnost a zvracení.

Svíčky jsou zase nebezpečné zejména pro papoušky. Kočky a psy jimi navíc mohou snadno způsobit požár. Otevřený oheň se proto v přítomnosti zvířat rozhodně nevyplatí nechávat ani na chvíli bez dozoru.

Rizikem mohou být i čokoládové kolekce. Chlupatí miláčci je často pozřou i se staniolovým obalem. I pokud se tak nestane, může je čokoládová dobrota ohrozit na zdraví. Cukr je pro zvířata při nejmenším nevhodný a čokoláda, díky obsahu theobrominu, je pro ně vyloženě toxická. Ve větší míře může zvíře snadno otrávit.

Pozor také na krmení lidským jídlem. I když chcete, aby si vaši čtyřnozí členové rodiny užili svátky s vámi, tímhle jim spíš uškodíte. Nedbejte proto na jejich prosebné oči a myslete na jejich zdraví. Mastná a kořeněná jídla jim mohou způsobit nevolnost, bolesti žaludku, průjem nebo zvracení. Kosti zase způsobují zácpu a mohou se zapíchnout někde na cestě trávicím traktem. V takovém případě je jediné řešení operace.

Na první pohled možná trochu nečekaným nepřítelem je také alkohol. Zejména psi ho nijak neodmítají, a sladší nápoje typu cideru nebo sladkých likérů je mohou vyloženě lákat. Vhodné je proto ukládat nápoje s obsahem alkoholu mimo jejich dosah.

Pokud se zvíře napije a jeví známky opilosti (vrávorá, jeho pohyby jsou nekoordinované), uložte ho na klidné a nízko položené místo (aby nemohlo odnikud spadnout) a dopřejte mu dostatek vody a času k vystřízlivění.

Nebezpečím zejména pro hlodavce nebo mláďata mohou být elektrické kabely, například od světelných dekorací. Ani ty proto nenechávejte bez dozoru v přítomnosti zvířat, která by mohla mít zájem je okusovat.

A v neposlední řadě si dejte také pozor na květiny. Kočky je moc rády okusují. Rostliny patřící k vánoční atmosféře však bývají v drtivé většině jedovaté - vánoční hvězda, jmelí, túje, tis, cesmína... Ty všechny představují riziko otravy. Nejlepší je proto úplně se jich vzdát. Kočky mohou vyskočit i hodně vysoko.

Fotogalerie
16 fotografií