Můžou způsobit rakovinu: 5 zabijáků, které jíte i vy! Světová zdravotnická organizace varuje
-
Jsou výborné a získaly si nejednoho z nás. Přesto bychom se však těmto pěti druhům potravin neměli oddávat příliš ve velkém - mohli bychom zaplatit vysokou cenu... Některé potraviny nám dokonce mohou způsobit i rakovinu!
- 1.
Červené maso
Vědci z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny přinesli jasné důkazy o tom, že nadměrná konzumace červeného masa může způsobit rakovinu. A to především prostaty a slinivky.
S tím souhlasí i MUDr. Petra Holečková z Nemocnice Na Bulovce: „Karcinom prostaty je hormonálně závislý nádor a je známo, že jeho tvorbu může ovlivnit vysokoenergetická strava a vysoký přísun tuků – ty jsou obsaženy i v červeném mase.“
RNDr. Pavel Suchánek, výživový poradce společnosti Fitbee, dodává: „Záleží na tom, jestli není maso poškozeno ohněm či příliš vysokou teplotou při grilování. Zuhelnatělé kousky masa mají na rozvoj nádorových onemocnění velmi výrazný vliv.“
- 2.
Hranolky a lupínky
Smažením a fritováním vzniká v těchto pochutinách látka akrylamid. Při pokusech na zvířatech bylo prokázáno, že vysoké dávky akrylamidu mohou vyvolat rakovinu a poškození nervů. Pravda je, že někteří z nás hranolky a chipsy konzumují ve velkém.
„Rizikovost akrylamidu se zatím nepotvrdila, dokonce nemalé množství je i v běžném pečivu. Problém brambůrek může být i v množství soli, tuku, v kvalitě tuku, na kterém jsou připravovány, a zda nejsou i částečně spálené,“ uvádí Suchánek.
- 3.
Párky v rohlíku
Párky obsahují dusičnany,které jsou do nich přidány kvůli barvě a delší trvanlivosti. Dusičnany samy o sobě nejsou nebezpečné, ale společně s proteinem z uzenin vytvářejí nitrosaminy.
A zde bylo opět studiemi na zvířatech prokázáno, že tyto látky vyvolávají rakovinu – především žaludku a střev. Nebezpečné jsou v tomto případě nejen párky, ale i jiné uzeniny a slanina.
- 4.
Donuts (koblihy)
Tyto »kulaté« dobroty obsahují hodně cukrů a podobně jako hranolky také akrylamid a transmastné kyseliny. To jsou tuky, které se vyrábějí z levných rostlinných olejů.
Jsou zdraví škodlivé a podílejí se na rozvoji srdečně cévních a nádorových onemocnění. „Ztužené tuky nebo transmastné kyseliny jsou ty nejrizikovější vůbec. Používají se kvůli prodloužení trvanlivosti a jsou zejména v polevách,“ vysvětluje Suchánek.
- 5.
Grilované pokrmy
Při grilování se přepaluje tuk a to představuje větší riziko vzniku rakoviny. Pokud tuk z grilovaného pokrmu spadne na žhavé uhlí, vzniká látka benzopiren.
Ta pak kouřem kontaminuje připravované maso. Benzopyren je hlavní příčinou vzniku rakoviny žaludku. Stejné riziko představuje také přepalování salámu na pizze.