Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Můžou způsobit rakovinu: 5 zabijáků, které jíte i vy! Světová zdravotnická organizace varuje

/
  • Některé potraviny mohou způsobit i rakovinu.
    10. prosince 2016 ● 13:05

    Jsou výborné a získaly si nejednoho z nás. Přesto bychom se však těmto pěti druhům potravin neměli oddávat příliš ve velkém - mohli bychom zaplatit vysokou cenu... Některé potraviny nám dokonce mohou způsobit i rakovinu!

  • 1.

    Červené maso

    Vědci z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny přinesli jasné důkazy o tom, že nadměrná konzumace červeného masa může způsobit rakovinu. A to především prostaty a slinivky.

    S tím souhlasí i MUDr. Petra Holečková z Nemocnice Na Bulovce: „Karcinom prostaty je hormonálně závislý nádor a je známo, že jeho tvorbu může ovlivnit vysokoenergetická strava a vysoký přísun tuků – ty jsou obsaženy i v červeném mase.“

    RNDr. Pavel Suchánek, výživový poradce společnosti Fitbee, dodává: „Záleží na tom, jestli není maso poškozeno ohněm či příliš vysokou teplotou při grilování. Zuhelnatělé kousky masa mají na rozvoj nádorových onemocnění velmi výrazný vliv.“

    Některé potraviny mohou způsobit i rakovinu.
    Autor: abl.scom

  • 2.

    Hranolky a lupínky

    Smažením a fritováním vzniká v těchto pochutinách látka akrylamid. Při pokusech na zvířatech bylo prokázáno, že vysoké dávky akrylamidu mohou vyvolat rakovinu a poškození nervů. Pravda je, že někteří z nás hranolky a chipsy konzumují ve velkém.

    „Rizikovost akrylamidu se zatím nepotvrdila, dokonce nemalé množství je i v běžném pečivu. Problém brambůrek může být i v množství soli, tuku, v kvalitě tuku, na kterém jsou připravovány, a zda nejsou i částečně spálené,“ uvádí Suchánek.

    Některé potraviny mohou způsobit i rakovinu.
    Autor: abl.scom

  • 3.

    Párky v rohlíku

    Párky obsahují dusičnany,které jsou do nich přidány kvůli barvě a delší trvanlivosti. Dusičnany samy o sobě nejsou nebezpečné, ale společně s proteinem z uzenin vytvářejí nitrosaminy.

    A zde bylo opět studiemi na zvířatech prokázáno, že tyto látky vyvolávají rakovinu – především žaludku a střev. Nebezpečné jsou v tomto případě nejen párky, ale i jiné uzeniny a slanina.

    Některé potraviny mohou způsobit i rakovinu.
    Autor: abl.scom

  • 4.

    Donuts (koblihy)

    Tyto »kulaté« dobroty obsahují hodně cukrů a podobně jako hranolky také akrylamid a transmastné kyseliny. To jsou tuky, které se vyrábějí z levných rostlinných olejů.

    Jsou zdraví škodlivé a podílejí se na rozvoji srdečně cévních a nádorových onemocnění. „Ztužené tuky nebo transmastné kyseliny jsou ty nejrizikovější vůbec. Používají se kvůli prodloužení trvanlivosti a jsou zejména v polevách,“ vysvětluje Suchánek.

    Některé potraviny mohou způsobit i rakovinu.
    Autor: abl.scom

  • 5.

    Grilované pokrmy

    Při grilování se přepaluje tuk a to představuje větší riziko vzniku rakoviny. Pokud tuk z grilovaného pokrmu spadne na žhavé uhlí, vzniká látka benzopiren.

    Ta pak kouřem kontaminuje připravované maso. Benzopyren je hlavní příčinou vzniku rakoviny žaludku. Stejné riziko představuje také přepalování salámu na pizze.

    Některé potraviny mohou způsobit i rakovinu.
    Autor: abl.scom

Dnešní horoskopy