ZELNÁ POLÉVKA

Tato veganská polévka nabízí kromě skvělé chuti celou řadu blahodárných účinků. Díky obsahu kysaného zelí vám svými látkami vyrovná krevní tlak, podpoří tvorbu krve a napomůže vyloučení toxických látek z těla ven.

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ červeného jablka
  • 120 g sušených hub
  • 200 g uzeného tofu
  • 450 g kysaného zelí
  • 2 brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky cukru
  • 1 lžička mleté papriky
  • kmín
  • sůl

 

Postup: Houby namočte hodinu před přípravou polévky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a orestujte na olivovém oleji. Přidejte zelí a houby, nakrájené tofu, brambory a oloupané jablko. Vše posypte kmínem, cukrem, mletou paprikou a přidejte bobkový list. Zalijte vývarem, nechte vařit alespoň 40 minut do změknutí. Polévku na závěr osolte dle chuti.

Zelná polévka.
Autor: Albert

PEČENÝ PSTRUH NA VÍNĚ

Kapr v Vánocům už prostě patří. Ale co takový pstruh...? Letos ho určitě vyzkoušejte, rozhodně nebudete zklamaní. Pstruh na víně, to je opravdová lahůdka. Pozitivní účinek ryb na naše zdraví, pokud se vhodně připraví, je známý. A pečení na bylinkách mezi tyto způsoby určitě patří. Navíc se nemusíte obávat o svoji linii - po rybách se netloustne, protože obsahují zdravý tuk!

Ingredience:

  • 4 pstruzi
  • 4 citrony
  • 6 snítek tymiánu
  • 500 ml bílého vína
  • 5 lžic másla
  • sůl
  • pepř

Postup: Pstruhy vykuchejte, omyjte a z obou stran lehce nařízněte. Tymián nasekejte nadrobno a společně se solí a pepřem vmasírujte do ryby. Citrony nakrájené na kolečka vložte v několika vrstvách dovnitř. Máslo rozpusťte a přelijte jím pstruhy, které vyskládejte do pekáčku. Pečte asi 25 minut při 200 °C a pravidelně podlévejte vínem.

Pstruh na víně.
Autor: Albert

BRAMBOROVÝ SALÁT

Patříte také mezi milovníky bramborového salátu? Kdo by nepatřil! Tučná majonéza ale může být pěkný nepřítel. Po tomto salátu naštěstí nepřiberete. Obsahuje hlavně zeleninu a místo majonézy rostlinnou alternativu z kešu oříšků.

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • ½ celeru
  • 1 petržel
  • 2 mrkve
  • 100 g hrášku
  • 4 nakládané okurky
  • 1 cibule
  • pepř
  • 1 lžička hořčice
  • 150 g předem namočených kešu oříšků
  • lžička citronové šťávy
  • 200 ml vody
  • sůl

Postup: Brambory uvařte a zprudka zchlaďte. Oloupejte a nakrájejte na kostičky. Celer, petržel a mrkve oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte do změknutí. Do mísy dejte brambory, uvařenou zeleninu, hrášek a nakrájené okurky. Cibuli pokrájejte najemno, spařte vařící vodou. Přidejte do mísy a lehce opepřete. Namočené kešu přeceďte a dejte do mixéru. Přidejte lžičku hořčice, citronovou šťávu a vodu. Rozmixujte do hladké konzistence a přidejte do hotového salátu, který osolte dle chuti.

Zdravá alternativa bramborového salátu.
Autor: Albert

PERNÍKOVÉ CUPCAKES S AVOKÁDOVÝM KRÉMEM

A zdravý nemusí být jen hlavní chod, ale i dezert! Vláčné těsto bez cukru, avokádo a perníčky... Ideální kombinace na zdravé mlsání, a tentokrát se nemusíte ani hlídat. Narozdíl od čokoládiček a cukroví je tento lehký dezert podtstaně menší riziko pro vaše tukové zásoby.

Ingredience (na 12 cupcakes):

  • 250 g špaldové mouky
  • 150 ml datlového sirupu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 200 ml kokosového mléka
  • 80 ml kokosového oleje
  • 3 zralá avokáda
  • 2 banány
  • 5 lžic kakaa
  • 100 ml vody
  • 12 perníčků

Postup: V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a perníkové koření. Vmíchejte datlový sirup, rostlinné mléko a kokosový olej. Těsto nalijte do formy na muffiny, kterou si vyložte papírovými košíčky. Naplňte košíček asi do ¾. Plech vložte do trouby na 180 °C a pečte 15 minut. Avokáda rozkrojte a vydlabejte. Rozmixujte s banány, vodou a kakaem do hladkého krému, kterým naplňte cukrářský sáček a ozdobte jím hotové cupcakes. A aby byly mini dortíčky dokonalé, nezapomeňte přidat navrch perníčky!

Zdravý dezer.
Autor: Albert

Fotogalerie
12 fotografií