Pravidelný pitný režim je základem zdravé životosprávy a současně hlavním způsobem, jak doplnit každodenní ztráty tekutin v těle. Stejně jako u jídla je i u tekutin nutné udržovat rovnováhu mezi jejich příjmem a výdejem. Napít bychom se měli ještě dříve, než pocítíme žízeň. Zda přijímáme dostatečné množství tekutin, poznáme ze zabarvení naší moči. Pokud má světle žlutou až čirou barvu, pak pijeme správně. Jakmile se ale moč zbarví do tmavé barvy, je to pro nás signálem, že pijeme málo.

Kolik tekutin denně vypít?

V optimálním případě bychom měli vypít přibližně 2-3 litry tekutin denně. Pokud máme vyšší energetický výdej (například při sportu, práci nebo se pohybujeme v horku), je nutné doplnit tekutin více. Množství tekutin je také ovlivněno tím, co sníme. Pokud je základem naší stravy zelenina, ovoce a mléčné výrobky, pak může být příjem tekutin z nápojů nižší. Základem je pít nekalorické nápoje, a to plynule v průběhu dne. Na prvním místě by měla být čistá pitná voda s vyváženým poměrem minerálů a bez dodatečných úprav, jako je například Toma Natura. S minerálními vodami opatrně, těch by se při pravidelném užívání mělo vypít maximálně 2 dcl denně z důvodu nebezpečí zanesení organismu minerály. Naopak čistá pitná voda by měla tvořit minimálně 90 % z celkového příjmu tekutin, které během dne vypijeme. Bez čisté pitné vody by v těle nemohly správně fungovat přirozené chemické procesy.

Kdy vodu pít? Před, při či po jídle?

Otázka kdy ideálně pít, zda před jídlem, při jídle či po něm, je předmětem mnohých diskuzí a spekulací. Každý si z dětství jistě pamatuje slova rodičů či prarodičů, že pít u jídla se nemá a podobně. Mysleli to s námi dobře. Pokud při jídle přijímáme příliš mnoho tekutin, nezbyde nám v žaludku dostatek místa na jídlo a připravený oběd či večeři pak nesníme. Jak je to s pitím před, v průběhu jídla a po něm, prozradí následující body:

1) Voda před jídlem

Před jídlem se klidně napijte, ale nepřehánějte to s velkým množstvím vody bezprostředně před tím, než se do jídla pustíte. Vhodnou volbou je neperlivá či jemně perlivá voda, která podmiňuje vznik endogenního enzymu, který se tvoří v pankreatu a ve slinách a rozkládá škrob na disacharidový cukr. Dále díky vypité vodě působí ve dvanácterníku enzym chymotrypsin, který štěpí bílkoviny na polypeptidy a peptidy. V tenkém střevě dojde ke štěpení dlouhých peptidů na kratší a posléze na jednotlivé aminokyseliny. Vaše tělo je tak dokonale připraveno pro příjem a trávení potravy. Napijte se ideálně 15 – 20 minut před jídlem.

2) Voda při jídle

Na pití nemusíte zanevřít ani během jídla. Rodiče a prarodiče to s námi mysleli dobře. Chtěli totiž, abychom toho více snědli. Jakmile to s pitím během jídla přeženeme, zaplníme si žaludek vodou a už toho do sebe moc nedostaneme. Na druhou stranu je to výhodou, pokud se nechceme přecpávat. Během jídla si tedy v ideálním případě dopřejte pití po malých doušcích, čímž pomůžete rozmělnit velké kusy potravin, které se poté stanou stravitelnějšími.

3) Voda po jídle – 1- 2 hodiny

Pití většího množství tekutin po jídle může z dlouhodobého hlediska vyvolat různé disharmonie. Může dojít k ovlivnění přirozené hladiny kyselin a žluči, zředění trávicích šťáv a enzymů. Proto, stejně jako při jídle, pijte i po jídle po malých doušcích a více se napijte až minimálně půl hodiny po jídle.