Jen posekat trávu nestačí. Probudila by se totiž na jaře unavená a mdlá. Největším nepřítelem zdravě rostoucího trávníku je travní plsť, kterou tvoří zbytky staré trávy, odumřelá stébla a mech. A právě na podzim je třeba zbavit se jí vertikutací. Ta nejenže trávníku pomůže od těchto »nečistot «, ale také ho provzdušní, čímž umožní snadnější přístup světla, vody i živin. A zatímco vodu rozdává příroda na podzim hojně, s hnojivem jí musíme pomoci. A aby tráva na jaře houstla rychleji, je třeba ji dosít.

Tráva by na podzim neměla příliš vyschnout, a když neprší, je třeba ji zavlažovat. Po vertikutaci je také vhodné dosít holá místa, a případně trávník dosypat jemným křemičitým pískem. Rozhodně ale nesmíte zanedbat podzimní hnojení, a to speciálním podzimním hnojivem. Růst trávy je potřeba před příchodem chladného období utlumovat, a naopak podpořit posílení kořínků. Podzimní trávníkové hnojivo má proto snížený obsah dusíku a obsahuje draslík a hořčík. Travní výhony díky němu nenamrznou a jsou odolnější vůči sněžné plísni.

Vybírejte především podle velikosti travní plochy. Na menší zahrady se hodí vertikutátor elektrický – je lehčí, tišší, skladnější a také méně náročný na údržbu. Práci s ním bez problému zvládnou i ženy. Benzinové stroje jsou pak vhodné pro větší plochy – jsou výkonnější a mají širší záběr, práce s nimi je tedy mnohem rychlejší.

Drtiče a štěpkovače

Při podzimním prořezávání stromů a keřů vzniká spousta odpadu. Díky použití drtiče se s nakupeným odpadem v podobě větví nebudete muset trápit. Pálení je mnohdy zakázané, zbytečně si nepokazíte vztahy se sousedy a uspoříte čas i peníze.

Vzniklou jemnou dřevní drť můžete využít jako základ do kompostu nebo ji použít jako mulč, za který nemusíte platit. Štěpku ze štěpkovače využijete nejen jako mulčovací materiál, ale po proschnutí i jako palivo do kamen. Většina elektrických drtičů zpracovává dřevní hmotu o průměru až 4,5 cm pomocí soustavy rotujících nožů.

Štěpkovače mají uvnitř ozubené kolo, které větve postupně ukrajuje a zároveň automaticky vtahuje do vnitřního mechanismu stroje. Výsledkem jsou asi 2,5 centimetru dlouhé štěpky.

Tohle u něj chtějte:

● Praktický průhledný box – díky němu můžete sledovat, jak je naplněn, a po snadném vyjmutí je možné odpad jednoduše vysypat tam, kam potřebujete.

● Velká kola – zajistí snadné přemísťování z jednoho místa zahrady na druhé.

● Bezpečnostní pojistka – zabraňuje spuštění stroje, není-li pod výstupem právě umístěn box. Důležitá je i pojistka proti znovuspuštění při výpadku proudu. Tu pro svou bezpečnost rozhodně vyžadujte.

Fukary

Co nevysají, to odfouknou. Dostat podzimní spadané listí, štěpku, malinké větvičky nebo piliny po řezání dřeva z trávníku je často problém. Snadno si s nimi ale poradí zahradní vysavače/fukary, které je nasají do velkého pytle.

Navíc mají zabudovaný šikovný zpětný chod, kterým snadno rozfoukají čerstvě napadaný prašan, odstraní nečistoty na zámkové dlažbě před domem nebo profouknou okapy.

Kompostéry

Místo nevzhledné páchnoucí hromady kompostu plastový kompostér. Na tenhle trend uklizené zahrady se dobře zvyká. Kompostéry pojmou stovky litrů odpadu a zrecyklují až 30 % celkového domovního bioodpadu, který by jinak skončil bez užitku na skládce. Navíc se v kompostérech vytvoří kvalitní humus podstatně rychleji než na volně ložené hromadě.

Běžný kompost uzraje zhruba za šest měsíců. Během té doby je dobré hmotu jednou až dvakrát překopat nebo přehodit, aby se provzdušnila a načechrala. Kompost můžete použít jako mulč: zjara ho umístíte na záhon a do země zapravíte až na podzim, aby stihl dozrát během sezony. Opravdu správný kompost by však měl zrát celý rok. Počkat se v tomto případě vyplatí, výsledkem bude úrodná, vyzrálá prsť, vonící po lesní půdě.

Do kompostéru dávejte jednak pevný a suchý „hnědý“ odpad, jako jsou malé větvičky, piliny, hobliny, kůra, popel ze dřeva, lepenka, papírové kapesníky či ubrousky, a také měkký a vlhký „zelený“ odpad: posekaná tráva, plevel, drny, listí, zbytky ovoce a zeleniny. Uplatní se v něm také staré pečivo, kávová sedlina, použité pytlíky od čaje, skořápky vajec a ořechů, hnůj a močůvka. Čím pestřejší složení, tím lepší výsledná kvalita.

Desatero zazimování bazénu

Kdybyste nechali bazén přes zimu tak, jak jste z něj v létě vylezli, na jaře vás uvítá nevzhledná zelená břečka a také hromada rozbitého příslušenství. Abyste se tomu vyhnuli, zazimujte ho v době, kdy se minimální noční teploty vzduchu ještě nedostávají trvale pod bod mrazu a teplota vody je mezi 10 až 15 °C.

1. Odstraňte nečistoty

Vyndejte schůdky z vody, očistěte je a připravte k uskladnění. Pomocí síťky odstraňte z vody v bazénu plovoucí nečistoty a bazénovým vysavačem vysajte nečistoty ze dna. Písek ve filtraci dezinfikujte rozpuštěným přípravkem Azuro Chlor šok G, který aplikujte přímo do skimmeru za chodu filtrace.

2. Ošetřete vodu

Upravte pH vody na 7,0– 7,4 a množství chloru na 0,3–0,6 mg/l. Správné hodnoty snadno změříte pomocí kapkového nebo proužkového testeru Azuro. K případné úpravě složení vody použijte přípravky Azuro pH plus nebo pH minus a Azuro Chlor šok G. Po úpravě musí filtrace běžet minimálně 24 hodin, než se voda promíchá.

3. Upusťte vodu

Hladinu vody snižte 10 cm pod skimmer (sběrač nečistot) a místo bulvy vratné trysky našroubujte zátku vratné trysky. Jestliže ji nepoužíváte, upusťte vodu přibližně 10 cm pod vratnou trysku a demontujte bulvu vratné trysky s kroužkem a oba díly uskladněte.

4. Umyjte stěny

Stěny bazénu očistěte přípravkem Azuro Clear Forte. Přípravek naneste čisticí houbičkou Azuro na znečištěná místa, nechte 10 minut působit a poté houbičkou nečistoty odstraňte. Na závěr důkladně opláchněte stěnu vodou. Vyčistěte i skimmer.

5. Odpojte hadice

Odpojte hadice a odstraňte z nich všechnu vodu. Nejlépe vám pomůže vysavač pro mokré vysávání.

6. Odpojte filtraci

Odmontujte čerpadlo a vylijte z něj a z hadic zbylou vodu. Na šesticestném ventilu nastavte pozici »zima« (případně mezi polohy »odpad« a »zavřeno«). Z nádoby a z čerpadla demontujte výpustní zátky a vypusťte zbylou vodu. Všechny součásti filtrační jednotky uložte na suchém místě chráněném před mrazem.

7. Odpojte solární ohřev

Vypusťte vodu ze všech desek solárního ohřevu a ukliďte je do prostor, kde nebude mrznout. Zamrznutí vody by desky nenávratně poškodilo.

8. Odpojte tepelné čerpadlo

Odpojte tepelné čerpadlo od sítě, uzavřete obtokové ventily a vypusťte z něj vodu. Výměník vysajte dosucha. Našroubujte potrubí zpět (ale nedotahujte), aby se do čerpadla nedostaly nečistoty nebo voda.

9. Zajistěte příslušenství proti mrazu

Odpojené příslušenství, jako jsou hadice, schůdky, solární ohřev, filtraci apod. ukryjte na místo, kde nebude mrznout.

10. Bazén zakryjte

Nadzemní bazén – během podzimu zakryjte bazén podzimní krycí plachtou, která chrání bazén před padajícími nečistotami, např. listím a jehličím. Jakmile udeří mrazy a na hladině se začne tvořit ledová tříšť, plachtu z bazénu sundejte, řádně vysušte a uskladněte do míst, kde neklesá teplota pod bod mrazu.

Kdybyste ji na bazéně nechali, váha napadaného sněhu a působení mrazu by mohlo poškodit její strukturu a výrazně zkrátit její životnost. Zapuštěný bazén – na podzim zakryjte bazén zimní krycí plachtou Kris-Kros, která chrání bazén jak před padajícími nečistotami, např. listím a jehličím, tak před pádem lidí a domácích zvířat do vody. Tuto plachtu ponechte na bazénu do jara.

Zamrzlá voda v bazénu

Vodu z bazénu nemusíte vypouštět. Ani při úplném zamrznutí vody v bazénu nedojde u většiny z nich k poškození. Není tedy nutné do bazénové vody vkládat PET lahve apod. V každém případě je třeba se poradit s prodejcem.

Tip: Azuro Zima

Předtím, než bazén definitivně zakryjete, použijte na vodu speciální zimní přípravek. Ten sice nezabrání zamrznutí vody, ale zabraňuje růstu řas a usnadňuje čištění bazénu na jaře.

Fotogalerie
17 fotografií