„To jsem si dovolil. Jsem si dovolil. Na ukázku. Ze své zahrádky, pár švestiček. Jestli se neurazíte.“ říká šprt Hujer ve filmu Marečku, podejte mi pero. A na začátek školního roku to byl dobrý tah. Nejen proto, že si tím možná trochu šplhnul u třídního učitele, ale švestky jsou na konec léta ideální.

Mají totiž v sobě řadu vitaminů jako B, H, E, který je silný antioxidant a chrání buňky lidského těla před poškozením. Obsahují také řadu minerálů jako draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník a menší množství síry a zinku.

Proto pro vás máme rovnou několik chutných receptů z tohohle modrofialového ovoce:

Sirup

Budete potřebovat: 500 g cukru, 4,5 kg švestek, 300 ml octa.

Postup: Švestky opláchneme, odstraníme pecky a dáme do mísy, pak posypeme cukrem a důkladně promícháme. Necháme 24 hodin odstát při pokojové teplotě. Několikrát je mezitím promícháme. Do hrnce s teflonovým dnem nalijeme ocet a přisypeme švestky. Vaříme 5-6 hodin na nízkém plameni, dokud se objem tekutiny nezmenší na polovinu. Hotový sirup dobře promícháme a stáhneme z plotny, pak hned lijeme do čistých sklenic a zavíčkujeme.

Víno (pro experimentátory)

Budete potřebovat: 5 kg velkých švestek, 5 g kyseliny citronové, půl balíčku živné soli, tekuté kvasinky

Postup (na 5 litrů): Vypeckované švestky rozdrtíme ve velkém hrnci, přidáme kyselinu citronovou, půl balíčku živné soli, spaříme 2 litry vařící vody a necháme ¼ hodiny v přikryté nádobě vařit na mírném ohni za občasného míchání. Vaření ze švestek uvolní aromatické látky, jinak by bylo víno bez výraznější chuti. Po vychladnutí přidáme tekuté kvasinky nebo lépe aktivní kvas a necháme přikryté 1-2 dny zakvasit. Po rozkvašení směs vylisujeme do demižonu. Výlisky dáme znovu do hrnce, přelijeme 1 litrem vroucí vody, přidáme asi 5 pecek a znovu povaříme. Po vychladnutí tento druhý výluh vylisujeme a přidáme do demižonu k původnímu moštu. 1 kg cukru svaříme s 1 litrem vody a vychladlé přidáme také do demižonu – nejlépe po třetinách: první třetinu hned, druhou po pěti dnech a poslední po dalších pěti dnech.

Pečený čaj

Budete potřebovat: 1 kg švestek, 1 kg červeného rybízu, 1200 g cukru, 5 ks hřebíčku, 1 lžičku mleté skořice, 125 ml rumu

Postup: Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtinky, pak smícháme s červeným rybízem a nasypeme na velký plech. Přidáme cukr a oba druhy koření. Promícháme. Troubu rozpálíme na 200 °C a směs pečeme asi 30 minut. Během pečení občas promícháme. Směs vyjmeme z trouby a přimícháme do ní rum. Vybereme hřebíčkové hlavičky. Hotovým čajem naplníme čisté zavařovací sklenice, zavíčkujeme a obrátím dnem vzhůru. Později stačí přelít horkou vodou, výborně se hodí i do grogu.

Fotogalerie
6 fotografií