Zvláštní ale je, že o tomto produktu nevědí záchranáři ani čeští kardiologové. Kdo by měl test mít »při ruce«? Dovozce jej doporučuje všem těm, kteří spadají do tzv. rizikové skupiny. Tedy nemocní po infarktu, se srdečními potížemi, lidé s vysokým tlakem. Test by si měli provést v okamžiku, kdy je svírá bolest na prsou, cítí se na omdlení, tlak jim náhle vyskočí či poklesne nebo jsou dušní.

Výhodou je, že test prý dokáže ihned určit, že šlo o prodělaný infarkt. Běžně se totiž diagnostikuje až v nemocnicích. A tento test umožní, že následky infarktu nebudou devastující. „Čím dříve obdrží pacienti správnou léčbu, tím větší je šance na jejich záchranu,“ říká Adam Zaydlar ze společnosti, která test do Česka dováží.

„Testy jsou již několik let úspěšně používány pacienty, lékaři i rychlou záchrannou službou,“ tvrdí Zaydlar. Zřejmě má na mysli nemocné, doktory i záchranky v zahraničí, protože u nás tento test nikdo nezná...

Srdeční kolaps
Autor: Foto: InnovaPharma, scom, archiv

Infarkt myokardu

Je způsoben náhlým uzávěrem věnčité tepny krevní sraženinou. Dochází tak k přerušení dodávky kyslíku do srdečního svalu s následným odumřením postižené části srdce. Nejtypičtějším příznakem je silná tlaková, pálivá nebo svíravá bolest na přední ploše hrudníku šířená do dalších částí těla a dušnost.

Kardioložka: Je to spolehlivé?

Profesorka MUDr. Věra Adámková, CSc., přednosta Pracoviště preventivní kardiologie IKEM, si pečlivě prostudovala materiál testu, který jí Blesk zaslal. „Výrobci uvádějí, že jedním ze sledovaných ukazatelů infarktu je koncentrace myoglobinu. Diagnóza infarktu sledováním hodnot myoglobinu je mnoho překonanou metodou! Dalším sledovaným enzymem troponin.

Troponin opravdu slouží k hodnocení akutních koronárních změn, ale skutečně důležité jsou pro pacienta nízké hodnoty. Ty v současné době dokáže spolehlivě zhodnotit pouze rutinní vyšetřování, kdy musí být použita metoda vysoce senzitivní, kterou tyto kapesní aparátky neumějí.

V materiálu jsem neobjevila žádné srovnání s běžnými nemocničními postupy, ani to, jak je přístroj daného výrobce spolehlivý, eventuálně jakou má odchylku od rutinních postupů. Vývoj přesných a rychlých metodik pro určení závažných zdravotních stavů jakým akutní infarkt myokardu bezesporu je, je důležitý. Ovšem diagnostika je natolik závažná, že neprovádět ji co nejlépe považuji za velmi nenebezpečný způsob.“

Blesk se na kapesní test zeptal také záchranářů. „O tomto testu jsem zatím nic neslyšel, ani kolegové se o něm nezmínili,“ řekl šéf záchranné služby Trans Hospital Bořek Bulíček.

Primář kardiolog: Volejte rychlou!

Profesor MUDr. Petr Neužil, CSc., primář kardiologie Nemocnice Na Homolce, také materiály prostudoval. „Když někoho bolí na prsou poprvé, neměl by ztrácet čas hledáním nějakého testu, číst návod a píchat se do prstu. Měl by okamžitě volat záchranku, která ho do několika desítek minut doveze do kardiocentra.“ Více o domácím testu na infarkt a jeho spolehlivosti se dozvíte v rozhovoru s profesorem Neužilem v pátečním Blesku.

Fotogalerie
7 fotografií