Jednoho dne, když jsem s kamarádem pomáhal při stavbě našeho domu, se mi stal nepříjemný úraz. Do základů mě přimáčkl bagr. Kamarád mi duchapřítomně zavolal sanitku a podle instrukcí dispečerky poskytl první pomoc.

Utrpěl jsem těžkou zlomeninu stehenní kosti, která si vyžádala operaci. Měl jsem roztrženou slinivku břišní s následným zánětem, frakturu čtyř žeber a předloktí, zhmožděná játra, plíce a břicho. Léčení komplikoval zánět slinivky a multiorgánové selhání.

Dlouhých pět měsíců jsem strávil v nemocnici. Manželka byla tou dobou na mateřské, a tak jsme žili z té a z mojí nemocenské. Ještě, že jsem měl sjednané to životní pojištění. Můj úraz pojišťovna vyhodnotila jak mnohočetná poranění, která mají za následek vážné až bezprostřední ohrožení života a vyplatila mi více než 200 000 Kč. Peníze jsem použil na dorovnání příjmu za dobu léčení a něco stálo také dojíždění do nemocnice.

Dodnes se potýkám s trvalými následky. Mám potíže s dýcháním, omezenou hybnost ruky i nohy, poruchu trávení a po těle jizvy. Po roce pojišťovna posoudila ještě tyto trvalé následky, které jsem naštěstí měl také pojištěné a vyplatila mi peníze z pojistky – bylo to téměř jeden milion korun.

Část peněz jsem použil na nákup nového auta, potřebovali jsme už nové, a zbytek jsem si nechal jako rezervu. Nevím, jak dlouho budu s mými trvalými následky fyzicky zvládat manuální práci.

Mirek, 35 let