V létě se více potíme, a tak jsou naše těla přirozeně citlivější na nedostatek vody. Ti nejmenší pak netvoří žádnou výjimku, zejména pokud se věnují nějakému sportu či se pohybují ve vedru. „Nápoje by neměly být ledové, protože pak může docházet ke zhoršení vstřebávání nebo bolestem břicha,“ upozorňuje RNDr. Pavel Suchánek, výživový poradce Zdravá 5.

Kolik by měly děti vypít tekutin

Věk                                    Potřeba vody (ml/kg hmotnosti)

1. den života                               50 – 70

10. den – 7 měsíců                   150 – 160

8 – 12 měsíců                          100 – 140

2 roky                                       80 – 120

3 – 5 let                                    80 – 100

6 – 10 let                                    60 – 80

11 – 14 let                                  50 – 70

Z výsledků z nejnovějšího průzkumu ovšem vyplývá, že školáci pitný režim příliš nedodržují. Zatímco se například dětem prvního stupně základní školy doporučuje během dne vypít asi dva litry tekutin, ve skutečnosti tak činí jen 10 % dětí. Téměř polovina školáků pak denně pije méně než litr, přičemž 20,6 % z nich pouhý půllitr.

Pitný režim u dětí
Autor: archiv

Co našim potomkům nejvíce chutná? Nejoblíbenějším nápojem dětí je prý ochucená voda (39,3 %), kterou denně nebo několikrát týdně pije přes 70 % z nich. Další místa v žebříčku dle popular

Pitný režim u dětí
Autor: archiv
ity pak obsadily kolové a sladké sycené nápoje (18 %), které denně pije téměř 5 % dětí a které si 17,8 % z nich dá několikrát týdně.

Pitný režim u dětí
Autor: archiv

Jenže dle odborníků to rozhodně není správné. Ideálním nápojem je samozřejmě neperlivá stolní voda, občas střídaná čaji bez kofeinu a neslazenými ovocnými čaji. Jenže výsledky průzkumu ukazují, že více než dvě třetiny dětí neslazené čaje pije jen výjimečně či vůbec. Neperlivou vodu pak pije denně jen polovina školáků a 9 % dokonce nepije obyčejnou vodu nikdy.

„Děti by neměly pít přeslazené nápoje. Limonády, které obsahují více než 2,5 % cukru, totiž mohou zatěžovat jejich žaludek. Cukr zpomaluje vstřebávání vody a odebírá tělu tekutinu pro své zpracování. Nevhodné jsou také různé konzervační látky, umělá barviva, aromata a některá sladidla obsažená v limonádách,“ vysvětlil pro Aha! rizika kolových limonád Pavel Suchánek.

Fotogalerie
8 fotografií