Nakazit se můžete několika způsoby. Například starým zkaženým jídlem, špatně zpracovanými potravinami při grilování, ledabylým dodržováním hygieny, jednoduše vzduchem nebo chytit tyto potíže o někoho, kdo už je nemocný.

V lékárnách v těchto dnech mnoho lidí shání něco na průjem a bolestivé křeče. Co jim doporučují lékárníci? „Co pravidelně doprovází letní dovolené, jsou různé zažívací potíže, z nichž nejčastější bývá průjem“, říká magistra Radka Grec z lékáren Dr.Max, „Dokáže dovolenou pěkně znepříjemnit a mnohdy přetrvává i po návratu domů. U průjmu jsou na prvním místě dostatečná preventivní opatření.“

Zásada pěti »O«

„Všichni cestovatelé by měli pamatovat na zásadu pěti „O“ – originál, otevřít, omýt, oloupat, ovařit, doporučuje dále lékárnice a dodává: „Co to v praxi znamená – vodu bychom měli pít jen balenou, vyhýbat bychom se měli nápojům s ledem, syrovým a nedostatečně tepelně upraveným potravinám (vejce, majonézy, maso) a zeleninu a ovoce bychom před jejich konzumací měli nejen omýt, ale také oloupat. Samozřejmostí by měla být dostatečná hygiena rukou. Nápomocny vám proto na cestách mohou být i gely k desinfekci rukou.“

Když už nás průjem přece jen potká, na prvním místě v jeho léčbě je dostatečný příjem tekutin. „K rychlejšímu doplnění nejen vody, ale i ztracených minerálů, je možné připravit rehydratační roztok, Sáčky k jeho přípravě je dobré mít pro všechny případy vždy s sebou, obzvláště při cestování s malými dětmi, nebo si jej můžete připravit i sami z domácích surovin (vody, soli, cukru a džusu ve správném poměru). Vhodnými potravinami při průjmu jsou například suchary, vařená rýže a mrkev, které je dobré jíst po malých porcích. Naopak nevhodná jsou smažená, tučná a kořeněná jídla. Pokud by průjem doprovázela horečka, malátnost, nebo výskyt krve ve stolici, vyhledejte vždy lékaře.“

Projevy nemoci

Prvním příznakem jsou bolesti břicha. Přidat se může průjem a zvracení. Někdy obtíže provází i příznaky podobné klasické chřipce: horečka, únava, malátnost, bolesti svalů a kloubů.

Jak být znovu fit

Nejdůležitější je držet dietu. Tou se léčba nejen podpoří, ale vyčistí se trávicí trakt a znovu se nastolí správná mikroflóra. U diety je nejdůležitější dodržovat pitný režim. Pít je třeba po malých doušcích, aby tekutina nebyla ihned zvrácena.

Jak držet dietu

1. den se nedoporučuje jíst. Nikdo neumře hlady, když to vydrží. Je důležité hodně pít nejlépe zchlazený černý, bylinný čaj nebo balenou neperlivou vodu.

2. a 3. den se mohou do jídelníčku zařadit suchary, suché starší pečivo, suchá rýže nebo dušená mrkev. Jíst je potřeba po menších porcích.

4. a 5. den lze přidat brambory, některé ovoce, např. jablka, banány. Zpočátku je dobré jídlo nastrouhat nebo upravit do podoby, která se dobře tráví.

Další dny: Pokud se nemocný cítí lépe, je možné do jídelníčku postupně zařazovat i ostatní jídla. Nějakou dobu je dobré se vyhnout mléčným výrobkům, sladkostem a hlavně tučným jídlům.

Vsaďte na bylinky

Pokud nejsou vaše obtíže příliš závažné, vyzkoušejte některou z těchto bylin.

Máta pomáhá při bolesti žaludku a křečích v trávicím traktu. Zmírňuje nadýmání, působí dezinfekčně a povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zejména žluči.

Tymián působí dezinfekčně ve střevech proti průjmům a nadýmání, ulevuje při zánětech žaludku.

Fenykl má protikřečové účinky na střeva, proti nadýmání.

Česnek působí proti nadýmání a ničí parazity ve střevech a čistí střevní mikroflóru.

Vybavte se na cesty

Chystáte se na dovolenou k moři? Tak si své zažívání preventivně připravte na exotickou stravu. Jinak by vám chvíle zaslouženého odpočinku mohly pokazit právě střevní potíže. Svou střevní mikroflóru udržíte v kondici, pokud budete užívat probiotika, prebiotika či kombinaci obou látek s názvem symbiotika. Ta působí prospěšně na zažívání, pravidelné vyprazdňování a střevní rytmus, dále také na různé zažívací potíže jako jsou průjem, zácpa a podobně. Seženete je volně v lékárnách.