18. listopad 2017
Svátek slaví Romana, zítra Alžběta

Dnes je Den hamburgerů! Zakousněte se do variací masa v housce

/
  • Oslavte den hamburgerů pořádnou grilovačkou.
    Oslavte den hamburgerů pořádnou grilovačkou. (profimedia.cz)
    28. května 2016 ● 08:20
     

    Propečené mleté hovězí maso v housce se sýrem, slaninou a samozřejmě s okurkou! Kdo by se nezakousl do šťavnatého hamburgeru, obzvlášť když má dnes svůj den! Inspirujte se lahodnými variacemi…

  • 1.

    Odkud se hamburger vzal?

    I když je hamburger, tak jak jej známe, spjat s USA, svůj prapůvod má ve 12. století v Asii. Tatarové (mongolští nájezdníci) měli kvůli lepší stravitelnosti pod sedlem na koni naškrábané maso, které se cestou ještě zjemňovalo. To byl základ jejich stravy. Bochánky z mletého masa, které lze jíst pomocí jedné ruky, pak adoptovali ruští Tataři. Od nich pochází oblíbený pokrm »tatarský biftek«.

     

    Hamburský steak

    Ve 14. století se dostal tento způsob přípravy do Hamburku, kde se mu říkalo »Hamburg steak«. Němci původní pokrm dochutili kořením a podíval se buď syrový, nebo tepelně upravený. Z německého přístavu se koncem 18. století »hamburský steak«, díky své delší trvanlivosti způsobenou přídavkem koření, dostal za oceán do USA, kde se stal králem fast-foodů.

     

    Mleté mezi plátky chleba

    Nápad prodávat mleté maso mezi plátky pečiva dostal Američan Louis Lassen. Na začátku 19. století začal prodávat ve svém pojízdném stánku továrním pracovníkům tepelně upravené mleté maso mezi plátky chleba.

  • 2.

    Burger z červené řepy s volským okem - vegetariánský

    s

     

    Suroviny na 2 burgery:

    2 ks středně velké červené řepy

    1 lžíce hořčice

    1 lžíce sladké mleté papriky

    Hrst nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj…)

    1 rohlík nakrájený na kostičky

    1 dcl zeleninového vývaru nebo mléka

    1 žloutek

    Sůl

    Čerstvě drcený pepř

     

    Další suroviny:

    2 lžíce oleje

    2 burgerové housky

    2 lžíce tatarské omáčky

    2 hrsti ledového salátu nakrájeného na nudličky

    1 rajče

    2 kolečka cibule

    2 vejce na volské oko

     

    Rohlík namočíme do vývaru nebo mléka. Uvařenou řepu oloupeme, nastrouháme na velmi jemném struhadle a přebytečnou šťávu vymačkáme. K řepě přidáme hořčici, mletou papriku, žloutek, sůl, pepř, nasekané bylinky. Namočený rohlík vymačkáme a přidáme k řepě. Směs dobře promícháme.

     

    Z hmoty vytvarujeme 2 placky a pozvolna opečeme na rozpáleném grilu nebo pánvi s troškou oleje. Z každé strany cca 5 minut.

     

    Servírujeme v rozehřáté křupavé housce pomazané Tatarskou omáčkou Hellmann’s, nudličkami salátu, plátkem rajčete, kolečkem cibule a volským okem.

     

  • 3.

    Burger s grilovaným ananasem

    s

     

    1 porce

    Na burger:

    130 g mletého hovězího masa

    1 lžíce oleje

    1 kolečko čerstvého ananasu 1 cm silné

    1 velká celozrnná houska

    1 lžíce tatarské omáčky

    Hrst nakrájeného listového salátu

    červená cibule

    Sůl, pepř

     

    Maso opepříme a vymícháme do mazlavé konzistence. Vytvoříme z něj placku tenkou cca 1,5 cm a v lednici necháme 30 minut zatuhnout.

     

    Maso zprudka orestujeme z obou stran na rozpáleném grilu nebo na rozpálené pánvi s troškou oleje, necháme cca 3 minuty odpočinout a poté osolíme. Mezitím na výpeku z masa nebo na grilu opečeme kolečko ananasu. Zlehka jej osolíme.

     

    Housku rozkrojíme napůl a pod grilem obě části otoustujeme z obou stran.

     

    Na spodní díl namažeme půl lžíce Tatarské omáčky Hellmann’s, naaranžujeme salát, položíme maso, druhou polovinu tatarky, ogrilovaný ananas, nasekanou červenou cibuli a přiklopíme křupavým „víčkem” housky.

     

  • 4.

    Burger s camembertem, karamelizovanou cibulkou a čipsy

     

    s

     

    1 porce

    Na burger:

    130 g mletého hovězího masa

    1 lžíce oleje

    4 proužky camembertu

    1 velká burgerová houska

    1 lžíce tatarské omáčky

    Hrst nakrájeného listového salátu (ideální je barevný mix)

    Hrst čipsů (bramborové nebo celerové nebo petrželové…)

    Sůl, pepř

     

    Karamelizovaná cibulka

    1 velká cibule

    1 lžíce cukru krupice

    1 lžíce oleje

    2 lžíce vinného octa

    Špetka soli

     

    Cibuli nakrájíme na tenké nudličky, osolíme a pozvolna restujeme na rozehřátém oleji až získá karamelově zlatou barvu a změkne. Pak přidáme cukr a restujeme, až se cukr rozpustí. Přilijeme ocet a necháme jej důkladně odpařit a stáhneme z plamene. Cibule bude mít konzistenci džemu. Necháme mírně vychladit.

     

    Maso opepříme a vymícháme do mazlavé konzistence. Vytvoříme z něj placku tenkou cca 1,5 cm a v lednici necháme 30 minut zatuhnout.

     

    Maso zprudka orestujeme z obou stran na rozpáleném grilu nebo na rozpálené pánvi s trouškou oleje, položíme na něj plátky camembertu a vložíme na chvíli pod gril, aby se sýr roztopil.

     

    Housku rozkrojíme napůl a pod grilem obě části otoustujeme z obou stran.

    Na spodní díl namažeme půl lžíce Tatarské omáčky Hellmann’s, naaranžujeme nasekaný salát, druhou polovinu tatarky, maso s camembertem, nahoru navrstvíme karamelizovanou cibuli a čipsy. Přiklopíme křupavým „víčkem” housky.

     

    Recepty a foto: Hellmann´s

Autor: bk, neo
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy