Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyvracíme mýty a pověry o mléku: Co jste o něm možná netušili?

/
  • Člověk dokáže přijímat vápník nejlépe právě z kravského mléka.
    26. května 2016 ● 08:00

    Žadné mládě savce by bez něj nepřežilo. Jenže pijí ho rádi i dospělí. Je pro ně ale bílá tekutina vůbec prospěšná, nebo spíše škodí? Co o mléku jsou jen mýty a co je pravda?

  • 1.

    Mléko plné vitamínů

    „Já ráno dám si rád pár sklenic mléka a pak je rázem pryč bolest a žal,“ zpívá Karel Gott ve filmu Parta hic. Přitom text písničky se vlastně vůbec nemýlí. „Mléko je jedním z nejbohatších zdrojů vysoce kvalitních bílkovin, které obsahují nenahraditelné aminokyseliny. Je také hlavním zdrojem vápníku pro zdraví našich kostí. Obsahuje všechny základní vitaminy, včetně tolik potřebného vitaminu D,“ potvrdil pro deník Aha! přínos mléka prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.

    Zmíněný vitamin D dle výzkumů z posledních let hraje důležitou roli například v řízení naší imunity a má i další funkce v regulacích lidského těla. V mléce ho najdeme v tukové složce, tedy hlavně v plnotučném mléce, másle a tučných mléčných výrobcích. Spolu s „déčkem" je pro nás v mléče důležitý také vápník a fosfor. Všechny tyto tři látky jsou totiž nezbytné pro obnovu kostní hmoty a brání osteoporóze.

     

    Film Parta hic
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Mléko jde na tloušťku?

    Je sice pravda, že bychom si při hubnutí měli dávat pozor na konzumaci mléčných výrobků, rozhodně se jich však nemusíme vzdávat zcela. Stačí si vybírat ty nízkotučné, maximálně polotučné, které mají méně kalorií. Mléko nám ostatně při shazování nadbytečných kil může i pomoci, jelikož obsahuje bílkoviny, které podporují spalování tuků a zlepšují efekt hubnutí.

    Mléko při hubnutí
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Mléko zahleňuje?

    Všichni to známe, napijeme se mléka a v ústech a hltanu se nám vytvoří jemný povlak. Ale pozor, nejedná se o žádný hlen, nýbrž o ochranný film tvořený mléčným tukem. Tato vlastnost mléka byla dříve využívána například při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.

    Pověry o tom, že by pití mléka zahleňovalo, nedokázal žádný výzkum. „Zdrojem mýtů může být východní filozofie a čínská medicína. V Asii je totiž vysoký podíl nesnášenlivosti laktózy. Za tuto situaci může skutečnost, že se v této oblasti historicky nechoval dobytek pro mléko. Evropané jsou ale odpradávna zvyklí mléko konzumovat, proto jsme většinou laktózotolerantní,“ vysvětlila PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

    Mléko
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Mléko má vlastní svátek?

    Světový den mléka připadá na čtvrté úterý v květnu. Letos se slaví po padesáté deváté, a tak v příštím roce čeká tento nápoj „kulaté jubileum“.

    Mléko
    Autor: Shutterstock.com

     

     

     

Dnešní horoskopy