Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fakta a mýty o tvarohu: Co o něm ještě nevíte?

/
  • Tvaroh
    11. května 2016 ● 10:00

    Těžko najdete v Česku takovou kuchyni, která by se obešla bez tvarohu. Pouíváme ho do buchet, pomazánek, koláčů či dezertů. Přesto se najdou zajímavosti, které jistě o této potravině nevíte. Měl by být třeba při dietě vyřazen z jídelníčku? Je nutné ho vyhodit, když z něj teče »voda«? To a ještě víc se dozvíte v článku.

  • 1.

    Tvaroh je výborný zdroj bílkovin - FAKT

    Tvaroh je významným zdrojem bílkovin a zároveň má relativně nízkou energetickou hodnotu. Jednou z plnohodnotných bílkovin obsažených v tvarohu je i kasein, který pozitivně působí na ochranu jaterních buněk, ovlivňuje růst člověka a podporuje mozkovou činnost.

    Tvaroh
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Měkký tvaroh se od tvrdého liší jen obsahem vody - MÝTUS

    Rozdíl je totiž už ve výrobě. Tvaroh tvrdý vzniká srážením mléka pouze kyselinou mléčnou vytvořenou mlékařskými kulturami. Při přípravě měkkých tvarohů se používají ještě syřidla. Proto jsou měkké tvarohy tekutější.

    Tvaroh
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Při redukční dietě je nezbytné jíst pouze nízkotučný tvaroh - MÝTUS

    Měkký tvaroh obsahuje méně než 5 % tuku v sušině, jemný tvaroh ho obsahuje méně než 15 %. Při většině redukčních diet je tedy rozumným kompromisem tvaroh jemný, který je nutričně velmi výhodný a přitom má nízký obsah tuku a výbornou chuť.

    Knäckebrot s tvarohovou pomazánkou.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Delší trvanlivost tvarohu je na úkor jeho kvality - FAKT

    Delší trvanlivosti bývá dosaženo termizací tvarohu – tedy procesem, při kterém byl tvaroh po určitou dobu zahřát na vyšší teplotu. Tím, že tvaroh vystavíme vyšší teplotě, zničíme žádoucí mikroflóru.

    Tvarohová zmrzlina
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Tekutina vyloučená z tvarohu znamená, že je tvaroh zkažený - MÝTUS

    Jedná se o syrovátku, která se z tvarohu uvolňuje zcela přirozeným procesem. Ta obsahuje bílkoviny, které jsou bohaté na základní aminokyseliny, jako je kyselina listová a pantothenová. Součástí syrovátky jsou vitaminy B1, B2, B6, B12, E a C. Dále obsahuje fosfor, vápník, draslík, sodík a zinek. Proto tekutinu bez obav vmíchejte zpět.

    Tvarohový koláč
    Autor: Blesk Hobby

  • 6.

    Tvarohy bez »éček« v obchodech nenajdete - MÝTUS

    Vybírejte si a prostudujte složení. Tradiční výroba trvá déle a je celkově náročnější, ale i takové tvarohy v regálech obchodů najdete. Navíc si zachovávají zdraví prospěšné látky.

    Tvarohové knedlíky s jahodami
    Autor: Shutterstock.com

    Fotogalerie
    7 fotografií

     

Dnešní horoskopy