„Univerzální doporučení pro výživu ve stáří neexistuje. Při chronickém onemocnění je důležité dodržovat léčebná dietní opatření,“ doporučuje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka společnosti Zdravé stravování, a dodává: „U velmi starého člověka je nejdůležitější prevence podvýživy. Není dobré vyřazovat z jídelníčku skupiny potravin, např. zeleninu nebo maso, kvůli špatnému stavu chrupu. Pokrmy je proto třeba krájet na menší kousky, mlít, mixovat a vařit doměkka. Pro zlepšení chuti je vhodné pokrm doladit kořením či bylinkami.“

Málo ovoce a zeleniny

To, co seniorům v jídelníčku často chybí, je čerstvé ovoce a zelenina. Často se jí vyhýbají proto, že se jim hůže tráví anebo mají potíže s rozkousáním. I tyto potraviny ale senioři potřebují, protože obsahují vlákninu důležitou k prevenci zácpy a důležité vitaminy.

Stáří v číslech

V roce 2000 tvořil počet osob starší 65 let necelých 14 %, v roce 2014 to již bylo necelých 18 %.

V roce 2030 by měli lidé nad 65 let tvořit 22,8 % a v roce 2050 přes 30 % české populace.

Stáří podle světové zdravotnické organizace začíná v 60 letech. Do 74 let je období raného stáří, od 75 do 89 pokračuje vlastní stáří a od 90. roku věku mluvíme o dlouhověkosti.

Nedostatek tekutin

Starší lidé mají také větší sklony k dehydrataci. Je to tím, že ztrácí pocit žízně. Mezi důsledky nedostatku tekutin patří sucho v ústech, bolesti hlavy, zmatenost, vznik krevních sraženin atp. Senioři by si proto měli nachystat tekutiny na celý den na nějaké viditelné místo. Vhodným nápojem je čistá voda, ale také čaj, ředěné džusy či ovocné a zeleninové šťávy.

Co by v jídelníčku seniora nemělo chybět

Bílkoviny, které jsou důležité pro správnou funkci imonity a hojení ran. Doporučená denní dávka je 0,8gúkg hmotnosti.

Sacharidy jsou zdroj energie. Při nadbytečné konzumaci ovšem dochází k tloustnutí. Proto je vhodné zkonzumovat cca 250 g sacharidů na den.

Vláknina usnadňuje trávení a vyprazdňování. Také pomáhá čistit střeva. Doporučená denní dávka je 30g na den. 

Tuky: jsou důležitým zdrojem energie, ale jsou také potřebné pro vstřebávání vitamínů. Měly by tvořit 30% denního příjmu. 

Fotogalerie
7 fotografií