Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tři velikonoční recepty - Roláda, jarní sušenky a slovenská specialita

/
  • Velikonoční menu - už víte, co budete vařit?
    Velikonoční menu - už víte, co budete vařit? (profimedia.cz)
    21. března 2016 ● 12:18

    Velikonoce jsou pro nás Čechy hlavně svátky rodiny a dobrého jídla. Zkusíte v kuchyni něco nového? 
    Sýrová velikonoční roláda, slovenská baba i jarní sušenky zvládne i nezkušená kuchařka či kuchař a strávníky určitě potěší.  

  • 1.

    Velikonoční sýrová roláda

    a
    Autor: Kitchenaidblog

     

    Na velikonoční svátky se mnohdy těšíme, protože se se svými blízkými oddáváme pochutnávání na různých dobrotách. Dušená šunka či majonézový salát jsou už roky klasikou. Co tak vyzkoušet něco nového? Své okolí můžete překvapit třeba opravdová delikatesou podání sýrové rolády.

     

    Budete potřebovat:

    300g tvrdého sýra (Eidam 45%)

    120 g másla

    250g taveného sýra

    3 vajíčka uvařené natvrdo

    1 větší kapie

    Petrželová nať

    Hrst nasekané pažitky

    1 lžička dijonské hořčice

    Sůl, koření

     

    Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Jak se začne voda vařit, vložte do ní cihlu tvrdého sýru dobře uzavřenou v igelitovém sáčku. Ideálně vkládáme kostku sýra nejprve do jednoho igelitového sáčku a pak pro jistotu ještě do jednoho. Každý z nich dobře uzavřeme. Vaříme ve vodě 30 minut. Mezitím si připravíme náplň. V míse kuchyňského robota si nejprve vyšlehejte tavený sýr s máslem. Potom přidejte nakrájenou slaninu, vejce a bylinky. Podle potřeby dochuťte.

    Připravte si podložku, na které budete sýr válet (doporučuji plastovou). Povrch zlehka poprašte teplou vodou a položte potravinovou folii (díky vodě nebude po desce klouzat). Roztopený sýr vyberte z vody, roztrhněte sáček a vyklopte na podložku s folií. Začněte ihned válet – váleček si také namočte.

    Na vyválený plát potom naneste rovnoměrně náplň. Zatočte, zabalte do folie a uložte na chladné místo, kde ztuhne. Roládu potom nechejte v chladničce odpočívat, ideálně přes noc. Potom už jen nakrájejte, ozdobte a můžeme konzumovat.

  • 2.

    Tradiční pochoutka ze Slovenska

     

    a
    Autor: Kitchenaidblog

    Velká noc je největším křesťanským svátkem a začíná vždy 40 denním půstem. Po odříkání masových výrobků, si lidé po skončení pustu dopřáli klobásky, dušenou šunku a mnoho labužnických jídel z masa. Slovenská baba se připravuje v některých domácnostech dodnes. Je tradičním Velikonočním jídlem a připravuje se z uzeného masa.

     

    Budete potřebovat:

    200g králičí pečeně

    150g kuřecích srdíček

    2dcl bílého vína

    7 rohlíků

    2 cibule střední velikosti

    7 vajíček (5 sirových + 2 uvařené natvrdo)

    Hrst petrželové n

    Sůl

    Koření

    Vepřové sádlo a strouhanka na vysypání pekáče

     

    Troubu předehřejeme na 180°C. Dvě keramické zapékací mísy, jednu vetší a jednu menší vytřeme sádlem a vysypeme strouhankou. Dáme na bok. Rohlíky si nakrájíme na kostky a zalejeme mlékem. Nakrájenou cibulku dáme osmažit na másle nebo sádle. Játra a srdíčka očistíme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme osmaženou cibulku, nejprve srdíčka dusíme zalité vínem cca 10min. Když se víno odvaří, zvýšíme plamen, přidáme játra a zprudka opečeme, dochutíme solí a kořením.

    Do nádivky nakrájíme dvě vajíčka uvařená natvrdo, jednu kapii a petrželovou nať. Nakrájené ingredience přidáme k rohlíkům, potom přidáme i hotovou masovou směs, zamícháme. V jiné míse si vyšleháme pět vajec a přidáme je do rohlíkové směsi. Dobře promícháme, naplníme zapékací mísy a dáme péct na cca 45 min až 1 hodinu.

  • 3.

    Jarní sušenky

    a
    Autor: Kitchenaidblog

     

    Teplé sluneční paprsky, delší den, květy v zahradě. Nalaďte se jarní náladou i u vás doma a upečte si jarní sušenky s velikonočním motivem. Tyto sušenky jsou vhodné k ranní kávičce i k čaji a páté. Jemné pečivo se s těmito teplými nápoji doslova rozplyne na vašem jazyku.

     

    Budete potřebovat:

    300g hladké mouky

    150 g změklého másla

    1 lžička vanilkové esence

    1 vejce

    1 uvařený žloutek

    100g moučkového cukru

     

    V míse kuchyňského robota ze všech surovin vypracujte krásné hladké těsto. To potom zabalte do folie a nechejte min. 2 hodiny chladit v ledničce. Vychlazené těsto rozválejte na plát a tloušťce 3 – 4 mm. Ideálně mezi dvě folie, ale pokud se vám těsto stále lepí, můžete použít na podsypání rovněž moučkový cukr.

    Jak použijete embosovaný váleček, potom při posledním válení dostatečně posypte těsto vrstvičkou moučkového cukru a následovně přejeďte embosovaným válečkem. Z takto „upraveného“ plátu těsta už jen vykrajujte libovolné tvary podle svých možností – např. formičkami ve tvaru vajíček, zajíčků a kuřátek.

    Na tento typ těsta můžete samozřejmě použít i razítka. Tvary přeneste na plech vyslaný pečícím papírem (pokud používáte razítka či embosovaný váleček, je dobré nechat plech s vykrojenými tvary ještě 20 min vychladit v ledničce, abyste měli jistotu, že vám vykrájené vzory zůstanou i po upečení) a vložte do trouby předehřáté na teplotu 170 stupňů. Pečte cca 8 – 10 min. Sušenky po upečení přesuňte na mřížku a nechejte vychladnout. Potom je můžete lepit nebo spojit podle vlastních představ.

     

    Práci food blogerky Lucie Jahelkové můžou čtenáři najít na blog.kitchenaid.cz.

     

Dnešní horoskopy