Na první pohled vypadají lákavě. Bílá našlehaná pěna, karamelová poleva… a ta chuť! Jenže odborníci varují: pití kávy z řetězců takzvaných „rychlých kaváren“ může být kalorickou bombou! Nejen jídlo z rychlého občerstvení, ale i káva tedy může způsobovat obezitu! Pití kávy z kelímku je navíc velmi oblíbené u teenagerů, jejichž obezita v České republice stoupá.

Britský deník Daily Mail s odkazem na studii organizace, která se zabývá výzkumem cukru a jeho negativním vlivem na zdraví, varuje, že 35 % nabízených nápojů z řetězců, jako je Sturbucks, Costa Coffe nebo KFC, obsahuje víc cukru než jedna plechovka Coca-coly, která obsahuje celých devět kostek cukru! Stejné množství v sobě skrývá například 7 čokoládových sušenek.

Pozor si dejte i na různé ovocné svařené nápoje. Ty sice v zimě zahřejí, ale jsou napěchované nebezpečným cukrem! Svařený ovocný nápoj ze Starbucks podle deníku Daily Mail prý obsahuje až 25 kostek cukru, což třikrát přesahuje denní doporučenou dávku cukru pro dospělého.

Horký ovocný nápoj s pomerančem a skořicí je rekordman, obsahuje 25 lžiček cukru.
Autor: archiv firem

Přeslazené je téměř všechno

Britská organizace Action on Sugar, která se zaměřuje na vliv cukru na lidské zdraví, zkoumala 131 ochucených teplých nápojů, které nabízí zahraniční řetězce. Výsledek? Celých 98 procent z nic obdrželo výstražnou červenou značku pro příliš vysoký obsah cukru!

Mezi největší kalorické bomby patří podle této organizace bílá čokoláda Mocha se šlehačkou ze Starbucks, kde je v největším kelímku 73,8 gramu cukru – to je 18 čajových lžiček.

Bílá čokoláda Mocha se šlehačkou ze Starbucks obsahuje 18 lžiček cukru.
Autor: archiv firem


V klasické mléčné horké čokoládě je pak 60 gramů – 15 čajových lžiček cukru. V čele je pak kavárna Costa Coffee – jejich Chai Latte Massimo má monstrózních 79,7 g cukru – 20 lžiček!

Chai latté z Costa café obsahuje 20 lžiček cukru, česká verze je ale dietnější.
Autor: archiv firem


A velká moka káva z KFC obsahuje 58,8 gramu cukru – to je 15 čajových lžiček. 

Káva mocha z KFC obsahuje 15 lžiček cukru, ta se však v ČR neprodává.
Autor: archiv firem

Kromě různých příchutí, sirupů a polev zvyšuje enormní množství cukru i laktóza – což je přírodní cukr obsažený v mléce.

Lékař radí: Jak pít kávu a kolik denně?

Podle doktora Pavla Suchánka z pražského IKEMu je nejlepší pít kávu bez cukru a mléka, taková totiž neobsahuje žádné kalorie, a dokonce díky antioxidantům prospívá zdraví. „Pokud si dáme vídeňskou kávu s vaječným likérem, smetanou a dvěma lžičkami cukru, tak pak jen příležitostně anebo třeba po sportovním výkonu. Určitě by sladké kávové nápoje neměly tvořit běžnou skladbu jídelníčku, je třeba s nimi počítat jako s potravinou,“ varuje odborník.

Stejně jako v Americe nebo Velké Británii, i Češi patří k národům s vysokým výskytem obezity (každý třetí Čech trpí nadváhou a každý pátý je obézní – zdroj: VZP). Navíc patříme k velkým milovníkům kávy. „Je pravděpodobnější, že potkáte Čecha, který nepije alkohol, než Čecha nepijícího kávu. Je ale třeba vyhýbat se nápojům z rychlých řetězců plných šlehačky, které v sobě opravdu mohou ukrývat hrozivé množství cukru a tuku. Naopak, když si denně dáte 3 až 5 šálků kvalitní kávy bez cukru, jen s trochou polotučného mléka, je to v pořádku,“ říká Suchánek.

Řetězce se brání: Máme i light verze

Blesk oslovil i zástupce kavárenských sítí Sturbucks, Costa Coffee a KFC, které jsou v Česku oblíbené a které se umístily v žebříčku průzkumu na prvních místech, co se týče množství cukru v jejich nápojích. Firmy se ale brání: Bereme nutriční vyváženost našich nápojů vážně! Nabízíme i odlehčené varianty a poskytujeme údaje o množství cukru na našich stránkách a v prodejnách.

Oslovili jsme i kavárenské řetězce:

Vyjádření COSTA COFFEE:
„V českých pobočkách COSTA COFFEE nemáme v nabídce Chai latté, ale Orientální kávy. Obsah cukru je v těchto našich nápojích následující:
Velikost primo – 6 lžiček (19 g)
Velikost medio – 9 lžiček (27 g)
Velikost massimo – 12 lžiček (36 g)
Našim zákazníkům ovšem dáváme na výběr. Nabízíme jim poměrně širokou škálu nápojů v různých alternativách – bez cukru, s bezlaktózovým mlékem, sójou, s příchutěmi apod.“
 
Vyjádření Starbucks: 
"Začátkem tohoto roku jsme se zavázali, že do konce roku 2020 snížíme přidaný cukr v našich nejkaloričtějších nápojích o 25 %. Nabízíme také široký výběr nápojů s nižším obsahem cukru, sirupů bez cukru a přírodních sladidel bez cukru. Abychom potvrdili své závazky ohledně zdraví a zdravého životního stylu, budeme i nadále věnovat pozornost skupinám a iniciativám jako Action on Sugar."

Vyjádření Karolíny Alaxinové, marketingové manažerky KFC CZ:
„Kávový nápoj zmíněný v přiloženém článku nemáme v KFC v České republice v nabídce. Naše nabídka teplých kávových nápojů obsahuje Espresso, Americano, Cappuccino, Caffe Latté, které se podávají neslazené a každý host si kávu může dosladit dle chuti. Nabízíme také Latté Gusto, což je káva ochucená vanilkovým či karamelovým sirupem, podává se tedy již mírně oslazená. I Latté Gusto si zákazník může dosladit dle libosti.“

Zajímá vás, jakou kávu si vaříme doma? Velký bleskový test pražené kávy najdete zde.

Fotogalerie
7 fotografií